A kormány a Szent Korona-tant is beemelné az új alkotmányba

„A közjogban sok a szimbolikus jellegű elem, és ezek szoktak nagy vitákat kiváltani”.

A Népszabadság azt írja, hogy ezt lényegében megerősítette Boross Péter, aki maga is tagja Orbán Viktor alkotmányozó testületének. Az exkormányfő szerint “Orbán Viktor alkotmányos mulasztást követne el, ha kormányzása alatt nem születne meg az új alkotmány.

Boross Péter úgy véli, még nem lenne szerencsés a részletekről beszélni, de az biztos, hogy a csodás magyar közjogi hagyományokat meg kell jeleníteni az új alkotmányban. E hagyományok része a Szent Korona is, amit a preambulumon túl az alapszövegben is kellene szerepeltetni.

Az egykori miniszterelnök mindenképpen jó gondolatnak tartaná, ha olyan alaptörvény lenne, amely az elmúlt 1000 évet felöleli, hitet tesz a folytonosság mellett. Ennek része a Szent Korona is. Ugyanakkor szerinte vigyázni kell, „nehogy avíttak legyünk, vagy nevetségessé váljunk”.

Egy módosítás szerint a Fidesz által kezdeményezett alkotmány-előkészítő bizottságnak is kell foglalkoznia az üggyel. Az ezt javasló kereszténydemokrata Salamon László a lapnak azt mondta: “a történeti elemek számbavételekor nyilvánvalóan ki kell térni a Szent Koronára is.”

A képviselő arra, hogy személyes véleménye szerint az új alaptörvény preambulumában vagy magában az alapszövegben kell szerepeltetni a Szent Koronát, azt mondta: „általában a preambulumban szokták, de meg kell hallgatni a szakértőket”.

Egy másik kérdésre, amely szerint 2000-ben nagy politikai vihart kavart a Szent Korona-kitétel a koronatörvény tárgyalásakor, a politikus úgy reagált: „a közjogban sok a szimbolikus jellegű elem, és ezek szoktak nagy vitákat kiváltani”.

Címkék: