Kétmilliárd a viharkár Szabolcsban

Az eddigi adatok szerint kétmilliárd forintra tehető az ingatlanokban keletkezett kár Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Ez az előzetes összeg a mezőgazdasági károkat nem tartalmazza – mondta Pernyák Sándor tűzoltó alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője.
Tájékoztatása szerint a tűzoltók továbbra is nagy erőkkel dolgoznak a településeken, ennek köszönhetően javul a helyzet. A korábbi 2400-ról viszont 3500-ra nőtt a lakóingatlanokban jelzett kisebb-nagyobb károk száma, 132-re emelkedett az önkormányzati tulajdonú épületekben esett kár, valamint 26 egyházi ingatlan is megsérült.

A katasztrófavédelem jelentős számú aggregátort küldött a településekre, hogy az ivóvíz-és a szennyvízellátás biztosítva legyen, közben az áramszolgáltató is folyamatosan kapcsolja vissza az elektromos hálózatba a településeket. Pernyák Sándor elmondta, hogy a kora délutánii adatok szerint még 30 településen nem, vagy részlegesen nem volt áram, de ez az adat óráról-órára javul.

Az ezredes hozzátette: az igazgatóság több községet látott el ivóvíz szállítására alkalmas utánfutóval, emellett a lakosságnak vízosztással is segítenek. Mint mondta, a katasztrófavédelemtől 30 szakember, valamint 41 gépkocsival összesen 150 tűzoltó vesz részt jelenleg a viharkárok felszámolásában.

Címkék: Belföld