Harley-val dübörög Schmitt Pál

Közzétették a képviselői vagyonnyilatkozatokat. Sok a régi motoros, de az új képviselők között is találtunk pár jómódú honatyát. Szegények és gazdagok a T. Házból.

FIDESZ

eredeti

Az összes képviselői vagyonnyilatkozatot elolvashatja az Országgyűlés honlapján!

Lázár János négy – összesen több mint 15 hektárnyi – szántót vásárolt tavaly, valamennyit Hódmezővásárhelyen és valamennyinek száz százalékos tulajdonosa. 2006-ban már vásárolt egy több mint 5 hektáros szántót a településen, 2005-ben egy 0,6 hektárost, 2004-ben pedig egy valamivel több, mint egyhektárost. 2002-ban ajándékozás révén jutott ugyancsak Hódmezővásárhelyen egy 8 hektáros szántóhoz.

Mindeszenten 1994-ben vett egy négyhektáros szántót, ahol 1996-ban egy öthektárost is vásárolt. Nevén van továbbá egy 1998-ban vett mártélyi kéthektáros szántó is. A Fidesz frakcióvezetője tavaly műtárgyakat, festményeket vásárolt, ahogy az azt megelőző években is antik bútorok, festmények vásárlását tünteti fel vagyonnyilatkozatában.

Harley Davidson

Három ház a második kerületben, egy belvárosi lakás és egy nyaraló a Lupa-szigeten – Schmitt Pálnak, az országgyűlés elnökének már azelőtt kényelmes élete volt, hogy pártja kétharmados többséget szerzett a választásokon.

Ráadásul a házelnök életét a közlekedési dugók sem nehezítik, mert motorral is ingázhat a Rózsadomb és a Parlament között: választhat az 1998-ban vásárolt Harley Davidsonja és a 2007-ben vett oldtimer, az 1942-ben gyártott Harley-WLA között. (A legfrissebb hírek szerint ezt a motort elárverezi a hétvégén az árvízkárosultak javára.)

Pannónia

Párttársa, a hajdú-bihari területi listán bekerült Szólláth Tibor Zoltán is szereti a régi motorokat, ő egy Pannónia motoron száguldhat, ha épp ráun másik gépjárművére, egy Mazda kisteherautóra.

Kósa Lajos, debreceni polgármester is régi motoros. Túra BMW-je mellé egy Suzuki Burgman robogót is tart. Érdekesség, hogy az 1990 óta parlamenti képviselő Kósának Budakeszin is van egy 1800 négyzetméteres telke, rajta egy 28 négyzetméteres „üdülővel”, melyet harmadrészben birtokol.

Orbán földjei

Orbán Viktor miniszterelnök budapesti házát vallotta be és azokat a felcsúti ingatlanokat, melyeket ötven évre ingyen engedett át a Felcsúti Utánpótlásért Alapítványnak. A kormányfőnek mindössze félmillió forint van a számláján, miközben feleségével még mindig fizetik a 2002-ben felvett húszmilliós hitel részleteit. A miniszterelnöknek saját autója nincs.

Lada és IFA

Az elszámoltatással megbízott Papcsák Ferencnek mindjárt három is akad, egy amerikai (Chrysler), egy cseh (Skoda Fabia) és egy autó Togliattiból (Lada 1200). Utóbbit ráadásul tavaly vette.

Nagy kérdés, hogy a jászsági Pócs János mit kezd a vagyonnyilatkozatában feltüntetett IFA pótkocsijával, ha nincs mivel húzni azt. Van ugyan egy Volkswagen kisteherautója és egy Nissan terepjárója, de azokkal bajosan vontatná a kelet-német pótkocsit.

Kubatov Gábor viszont csak Opelben utazik, a Kadett B típusából (mint veterán) négy is parkol a háza előtt.

—-MSZP—-

Gyurcsány Ferenc milliói

Egy 50 négyzetméteres pápai társasházi lakás tulajdonosa valamint tavaly óta egy kötcsei 267 négyzetméteres ház résztulajdonosa. Gépjárművel nem rendelkezik. Több, mint 65 és fél millió forint jelzáloghitel tartozása van a kötcsei házra, amit Dobrev Klárával együtt vettek fel. A képviselői javadalmazáson kívül Gyurcsánynak jövedelme származik az Altus befektetési Zrt-től, aminek a tulajdonosa. Az elmúlt fél évben bruttó 44 millió forint jövedelme származott innen.

A volt oktatási miniszter, Hiller István résztulajdonosa egy VI. kerületi 113 négyzetméteres lakásnak, emellett egy XX. kerületi 146 négyzetméteres ház tulajdonosa is, valamint Kővágóörs- Pálkövén egy 32 négyzetméteres üdülő résztulajdonosa.
2,7 millió forintos takarékbetétkönyvben elhelyezett megtakarítása van, valamint 25400 eurós készpénze és 15 millió forintos devizaalapú hitele. Oktatási és kulturális miniszterként havi 1.101.900 forintot keresett.

A szocialista nők az OTP-ben bíznak

Az MSZP elnöke, Lendvai Ildikó a Belvárosban lakik, egy V. kerületi 104 négyzetméteres ingatlan tulajdonosa, ami egykor önkormányzati bérlakás volt. 1600 dolláros takarékbetét megtakarítása van az OTP-nél.

Szili Katalin volt házelnök kiköltözött a rezidenciáról, így most Pécsen egy 150 négyzetméteres ház résztulajdonosa, valamint egy II. kerületi, 62 négyzetméteres lakással is rendelkezik. Egy 19343 négyzetméteres barcsi szántónak is tulajdonosa az ex-házelnök, melyet örökölt. 3 millió forintos OTP-s részvénye mellett 2 millió forint készpénzt is megspórolt. 10 millió forinttal tartozik magánszemélyekkel szemben.

Szanyi és az újak

Szanyi Tibor két, egy 79 és egy 88 négyzetméteres lakásnak, valamit egy garázsnak is a tulajdonosa. Zánkán pedig egy 75 négyzetméteres hétvégi ház várja. Bár több helyen is van megtakarított pénze, emellett 9682 svájci frank és közel 17 millió forintos tartozása van. Az Euro Info Service Kft ügyvezető igazgatója.

Az új képviselők közül Baracskai József rendelkezik a legtöbb ingatlannal, szám szerint hatnak a teljes vagy résztulajdonosa, plusz egy üzlethelyiség fele és egy garázs fele is a birtokában van. Egy 800 négyzetméteres üdülő negyedrésze is az övé, valamint két szántó is részben az ő tulajdonát képezi. Mindezek mellett egy Mazda 3-as személygépkocsija is van, és emellett 216 ezer forint értékű Rába-részvény tulajdonosa. 3,5 millió hitelintézeti, míg 2 millió forint magánszemélyekkel szembeni tartozása van. Az országgyűlési jövedelmén túl a Zala megyei közgyűlés tagjaként és bizottsági tagjaként még 179 ezer forintos jövedelemben részesül, amihez még hozzájön 50 ezer forint, amit zalaszentgróti önkormányzati képviselőként kap.

A Harangozó-testvérek és egy otthontalan

Harangozó Gábor se panaszkodhat, hiszen 4 ingatlannak (három budapesti és egy szekszárdi) is a résztulajdonosa. Ezeken kívül egy 5,5 hektáros termőföld 2/38-ad része is a birtokában van, egy 606 négyzetméteres építési telek egyharmada és egy 4320 négyzetméteres zártkert fele is az ő tulajdonában van. 2007-ben és majd rá egy évre is vett egy Volvót.
25, millió forintos készpénze van. Összesen 20 millió forintos tartozása van, 17 millió hitelintézeti, 3 milliós magánszemélyekkel szembeni tartozása van.

Testvére, Harangozó Tamás fivérével közösen birtokolja a már fent említett ingatlanokat és termőföldeket. Többek közt övé a csipkereki zártkert másik fele, valamint a 330 négyzetméteres szekszárdi ház 1/6-nak a tulajdonosa. 2010-ben vásárolt egy 8 éves Mercedest, és 2 millió forintos készpénze van. 5 millió forintos magánszemélyekkel szembeni tartozása van.

Horváth András Tibor bevallása szerint otthontalan, nincsen egyetlen ingatlan sem a tulajdonában. A székesfehérvári szocialista képviselő egyetlen ingósága egy két éve vásárolt Ford Fiesta. Van viszont 25 millió forintnyi készpénze, valamint 17 millió forintos hiteltartozása.

—-Jobbik, LMP—-

A május 14-én megalakult új Országgyűlés Jobbik frakciójának oszlopos tagjai közül a legnagyobb tartalékokkal minden bizonnyal Gaudi-Nagy Tamás rendelkezik. Az ügyvédként is praktizáló képviselő összesen öt ingatlan tulajdonosa, melyből három lakóépület, egy garázs és van egy 345 négyzetméteres hétvégi telke is Gárdonyban.

A Nemzeti Számonkérő Központ egyik szellemi atyja biztosra megy. 2 millió forint megtakarítása van pénzpiaci alapban, 2,16 millió életbiztosításban, 4175 euró szintén életbiztosításban, valamint 882 ezer forint befektetési számlán, mind külföldi banknál. Ez összesen több mint 62 millió forintnyi megtakarítás. Az elmúlt hetek forint ingadozása egyáltalán nem viselhette meg anyagilag Gaudi-Nagy Tamást, hiszen megtakarításainak nagy része euróban fekszik. Pénzintézeti számlakövetelése 7 millió 400 ezer forintot tesz ki. Képviselői fizetésén felül havonta kb. 250 ezer forint folyik be ügyvédkedésből a képviselő vagyonnyilatkozata szerint.

Vona diákhitele

Vona Gábor egy 65 négyzetméteres óbudai lakás tulajdonosa, kocsija és nyaralója sincs. Van azonban 600 ezer forintnyi megtakarítása, méghozzá az OTP-nél. Vona még nem fizette vissza diákhitelének teljes összegét, 570 ezer forinttal adós a tanulmányaira felvett hitel után, továbbá egy két és félmilliós lakáshitelt is törlesztenie kell. Ehhez némi segítség talán 50 százalékos részesedése a Magyar Hírek Kft.-ből.

A traktoros

A szintén jobbikos Sneider Tamás, akit eddig leginkább szkinhed múltjáról és szüleivel való meglehetősen ambivalens viszonyáról ismerhetett a közvélemény jelentős földterülettel rendelkezik képviselősége mellett. Az Eger mellett fekvő Aldebrőn összesen 10 hektár szőlője van Sneider Tamásnak, melyet a szintén tulajdonában lévő MTZ 820.1-es traktorral szokott megművelni. A Parlamentbe azonban valószínűleg inkább Fiat Puntóján vagy a Renault Thalián érkezik. Aldberőn rendelkezik még egy 1915 négyzetméteres belterület felett is.

Megtakarításai a vagyonnyilatkozat alapján nincsenek, ám tartozásai annál inkább. 4777 svájci frankban, valamint 9 millió 800 ezer forintban adósa valamely pénzintézetnek és tartozik egy magányszemélynek is két és félmillió forinttal.

A Dúró-Novák házaspár női tagja egy 3 éves Renault Mégan-on kívül mintegy 3 millió forint készpénzzel rendelkezik, ami 23 éves egyetemi hallgatóként azért elég szép fegyvertény. Az ingatlant viszont a párt alelnöke, Novák Előd adja, aki egy 32 négyzetméteres új budai garzon tulajdonosa. A magyar földből is jut azért Novákéknak, méghozzá 1038 négyzetméternyi szőlős Budaörsön és 824 négyzetméter gyümölcsös ugyanitt. Novák Előd társtulajdonos a Magyarok Lapja és a Hun-Média Kft.-ben.

LMP

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője egy XIII. kerületi 85 négyzetméteres ingatlan tulajdonosa. Számláján 4 millió 994 ezer 382 forint áll rendelkezésére. Ennél csak kevéssel magasabb hitelállományának mértéke, 5 millió 548 ezer forint. Ügyvédként havi 145 ezer forintos bevételt számolhat el, az ügyvédi iroda éves osztaléka pedig további 4 millió 150 ezer forint évente.

Karácsony Gergely egy 96 négyzetméteres második kerületi ingatlan tulajdonosa felerészben. Jelentős tartozása van egy pénzintézet felé, melynek összege 32 és félmillió forintra rúg.A Corvinus Egyetemen betöltött adjunktusi posztjáról lemondott képviselősége idejére, így annak bevételére nem számíthat. A Social Report Bt. 50 százalékos tulajdoni része azonban némileg ellensúlyozhatja ezt a kiesést.

Adósságban

Az LMP frakció, sőt valószínűleg az összes képviselők egyik legkevésbé tehetős tagja vagyonnyilatkozata szerint Vágó Gábor. A politológus-közgaszdász diplomát szerzett országgyűlési képviselő jócskán el van adósodva a Diákhitel Zrt. felé. A hallgatóként felvett hitelből még 1 millió 890 ezer forintot kell törlesztenie. A törlesztésben nem kap túl nagy szerepet megtakarítása, mely összesen 25 ezer forint takarékbetétben. Vágó Gábor viszont még 150 forintos kitűzőjét is feltüntette a saját pártjától kapott ajándékként.

Képivselői laptopok

A legtöbb parlamenti képviselő igényt tartott a törvényhozói munkát támogató alapítványtól kapott laptopra. Bár előfordultak kisebb eltérések (Hoffmann Rózsa 436 ezer 654 forintra saccolta a laptop értékét), a legtöbb képviselő 388 ezer forint értéken tett nyilatkozatot a kapott gépről, mely a képviselői munkavégzés elengedhetetlen kellék. Vágó Gábor, az LMP frakció tagja az fn.hu kérdésére elmondta, a kapott laptop egy Lenovo X-201-es, melyhez kaptak még kábelt és egeret. A gépen Windows 7-es operációs rendszer fut.

Vágó Gábor bevallása szerint hiányolja, hogy a gépekre nem lehet semmilyen programot telepíteni. A rendszergazdák ugyanakkor kíméletesek voltak és az Internet Explorer mellé a Firefox böngészőt is feltettek a hordozható számítógépre. A gépekhez mobilnet jár, melyet ingyenesen vehetnek igénybe a képviselők, ennek költségeit a törvényhozói munkát támogató alapítvány finanszírozza.

A laptop beszerzési ára nem nevezhető túl magasnak. Azt nem tudtuk meg, hogy pontosan melyik processzorral rendelkezik a képviselők Lenovo-ja, de tippünk az, hogy Intel i3-as, 2.13 GHz-es motorral fut a gép, ami erős középmezőnynek felel meg a mai processzor piacon. Ezt a gépet legolcsóbban 342 ezer forintért találtuk meg az interneten, de ahhoz nem volt egér és mobilnet sem.

Címkék: Belföld