UV-B-riasztás lesz keddtől

Az UV-B sugárzás keddtől az ország nagy részén elérheti a 7,5-ös, nagyon erős értéket - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) közleményében.

Az OMSZ azt kéri a lakosságtól, hogy a riasztás visszavonásáig lehetőleg délelőtt 11 és délután 3 óra között kerülje a napozást.
Tóth Zoltán, az OMSZ meteorológus-légkörfizikus munkatársa elmondta, az hogy meddig lesz érvényben a riasztás nem lehet megjósolni, mert az UV-előrejelzések egynaposak.

A szakember elmondta, hogy az UV sugárzás erőssége három dologtól függ: a napsugarak beesési szögétől, a felhőzet vastagságától, valamint a légkör ózontartalmától. Ezek alapján, ha a következő napokban a levegő ózontartalma alacsony, a felhőzet vastagsága pedig vékony lesz, akkor továbbra is lehet számítani erős UV sugárzásra, amikor a napsugarak beesési szöge a legnagyobb.

Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet, igazgatóhelyettes főorvosának közlése szerint a két legfontosabb védekezési mód az erős napsugárzás kerülése, illetve legalább 15 faktoros erősségű napvédő krém használata. Emellett világos színű, minél nagyobb testfelületet fedő ruházat és széles karimájú kalap ajánlott.

A szürke hályog illetve a szem daganatos megbetegedése ellen UV-szűrővel ellátott, az egész szemgödröt takaró napszemüveg viselése ajánlott. Az erős UV sugárzás a rosszindulatú bőrdaganat mellett vírusfertőzéseket is aktiválhat a szervezetben, valamint az immunrendszer működését is legyengíti – mondta Páldy Anna. Hozzátette: jó hatása is van a napsugárzásnak. D-vitamin képződik a szervezetben, amely a csontképződést segíti.

Páldy Anna hangsúlyozta, hogy a kisgyermekek bőrét fokozottan kell óvni a napsugárzástól, mivel ők könnyebben leégnek, lesznek szeplősek, amely kockázati pont a későbbi daganatképződés szempontjából. Őket is csak a 11 óra előtti, 15 óra utáni időszakban ajánlott kivinni a szabadba, lehetőleg napernyő alatt, kalapban, és ügyelni kell a folyamatos folyadékpótlásukra is.

Címkék: Belföld