MSZP: a Fidesz felszalámizná a médiatörvényt

Az MSZP szerint a médiacsomag beterjesztői felszalámiznák a médiatörvényt és el akarják kerülni a szélesebb körű politikai és társadalmi vitát is.

Mandur László hétfő esti vezérszónoki felszólalásában úgy fogalmazott, a központosítás az egyik fő vonulata a javaslatnak. Szerinte ez védhető álláspont lenne, ha nem lenne politikai dominancia-érvényesítés a háttérben.

A képviselő szerint az intézmények összevonása nyomán keletkező költségcsökkentés nem lesz megfelelő mértékű, a cél, hogy a jelenlegi vezetést azonnal lecserélje és a vagyont egy állami alapban összpontosítsa.

A “teljhatalmú” vezetőt a kormányfő nevezheti ki, a kuratórium pedig politikailag befolyásolható lesz – hangoztatta a szocialista politikus. Hozzátette: a médiafelügyelet összevonása után szintén kormányzati befolyás lesz, elnökét pedig két ciklusnál is hosszabbra, 9 évre nevezik ki.

A kuratóriumok összetétele alkotmányellenes lehet, négy tagjából két kormányzati és két ellenzéki tag lehet, ez Mandur László szerint “vicces” ajánlat, tudva, hogy három ellenzéki párt van. Ha nem sikerül megegyezni a tagokról, akkor csonka kuratóriumra is lehetőséget ad a javaslat. A képviselő szerint csonka kuratóriumok felállítása volt az eredeti terv.

Mandur László kitért arra is, hogy eddig arra kényszerültek a felek, hogy megegyezzenek, de nincs kétsége afelől, hogy ezt a törvényjavaslatot ebben a formájában fogják bevezetni. Arra kérte a Fideszt, hogy gondolják újra a javaslatot, mert ebben a változatban hosszú időre biztosíthatja a politikai hatalmat a közmédiumok felett.

KDNP: jó lesz zsurnalisztának lenni

A KDNP szerint jó lesz zsurnalisztának lenni, miután a parlament elfogadja a közmédiumokról, illetve a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslatot.

Pálffy István, a párt vezérszónoka az általános vitában hangsúlyozta: a következő médiakörnyezetnek az is az előnye lesz, hogy az információs közérdek felül fogja írni a személyes jogokat, vagy a titoktartást a közügyekben.

Nem lesz lehetőség arra sem, hogy a közmédiában parancsokat adjanak ki. A szerkesztők parancsokat osztogatnak, de ez nem lesz érvényesíthető a jövőben – tette hozzá. Az új szabályozás visszaállítja a szólás szabadságát, deklarálja a sajtó szabadságát és becsüli a sokszínűséget – mondta.

A médiatanáccsal kapcsolatban elmondta: vannak olyan kiválasztási eljárások, amelyek vitára adhatnak okot, de a legitimitása ugyanúgy érvényesül, mint az ORTT tagjainak kiválasztásakor.

Pálffy István szerint a közalapítványban, illetve a kuratóriumban megvan a civil kontrol lehetősége, a törvény csak a kereteket határozza meg. A kódex fog minden közszolgálati tartalmat szabályozni- mondta.

Címkék: Belföld