Időutazás a Dohány utcában

2010. június 15-én végre megnyitja kapuit a Continental Hotel Zara****Superior, mely az egykori Hungária Fürdő és Continental Szálloda helyén épült fel. A 272 szobás superior hotel stílusát és szolgáltatásait tekintve is méltó utódja a nagymúltú épületegyüttesnek.

A több mint 180 éves múltra visszatekintő egykori fürdő- és szállodakomplexum hosszú és gyötrelmes pusztulás után ismét fogadja vendégeit múlt és jelen, hagyomány és innováció ötvözte köntösében. A lassan, évről-évre fogyatkozó épületből, mely korábban a Dohány utca legfőbb ékessége volt, 2005-re, a műemlékké nyilvánítás évére minden mozdítható elemet kiszereltek és elhordtak. A gazdátlan épületekből csupán a homlokzat maradt fenn. Ám a Dohány-Klauzál-Wesselényi és Nyár utca által határolt területen hála az építészek, restaurátorok és designerek precíz, szakszerű munkásságának, a korhű írásos és képi emlékeknek, valamint az építkezés során a törmelékek közül előkerült mozaik és faldaraboknak, a szálloda halljába betérő ismét a Hungária Fürdő szecessziós csarnokában érezheti magát. A hatalmas réz forgóajtó újra régi fényében, tekintélyt parancsolóan őrködik az épület homlokzata alatt, mintha még maga sem hinné, hogy ismét van mit oltalmaznia.

A 2008 októberében megkezdett munkálatok óta a terület hihetetlen ráncfelvarráson esett át. A telek beépítésének jogi huzavonáját követően a ZeinaHotel Szolgáltató Kft. tulajdonában lévő Continental Hotel Zara****Superior felépítésének tervével előállva alig egy év alatt hangulatos és látványos oázist varázsolt a belváros szívébe.
Az 1920-as években többek között a Kamara mozgó filmszínháznak, később színi társulatok és művészcsoportok sokaságának is helyt adó egykori fürdő mára art-deco és szecesszió harmonikus elegyeként új színfoltjává vált a hazai szállodaiparnak. A design elvárásainak megfelelően a 220 superior, az exkluzívabb deluxe, executive szobák és a teraszos lakosztályok az említett art-deco hagyományokat követve lettek berendezve, ugyanakkor a tervezők kreativitását dicséri a drapériákban és tapétákban visszaköszönő egykori Continental szálló szalvétájának mintázata. Az egyszerű, de annál nagyszerűbb, hagyományokat őrző ötletek mellett a tervezők az igényes és elegáns minőségi belső tér kialakítására törekedtek.

A kupolás recepciótól balra kapott helyett a Zara név inverzeként ARAZ-ra keresztelt étterem. Barka Áron séf és csapata a XXI. század legmodernebb konyhatechnológiai eljárását alkalmazva kínálja a magyar és a francia konyha legkiválóbb remekeit az izgalmas ízek kedvelői számára. Páratlanul gazdag alapanyagok, hihetetlenül friss hozzávalók, rendkívül gazdag fantázia és maximális íz-harmóniára való törekvés jellemzi a konyhát. Ugyanakkor a magyar ételek egyedülálló ízei, meghatározó fűszerhasználata és jellegzetesen laktató kombinációi izgalmas gasztro-kalandra hívják a páratlan íz-élményre éhező vendégeket. Bár nem létezhet magyar konyha paprika, gulyás és pörkölt nélkül, az ARAZ repertoárja ennél sokkal gazdagabb. Régmúlt korszakok ételeit kínálja modern köntösbe bújtatva. A nagyközönség számára is nyitva álló étterem színvilága az egész szállodára jellemző arany, barna és fekete kombinációjában ragyog. Ha azt mondjuk ragyog, azt valóban úgyis gondoljuk, hiszen az akác parketta, a botticchino mészkő lapok, Tom Dixon egyedi formavilágú lámpatestei, a Catellini designlámpák és az oszlopokat borító SICIS mozaik valóban aranylóvá teszi a teret.

A múlt századi romantikát ötvözve a jelenkor technológiájával a Continental Hotel Zara****Superior tökéletes helyszíne konferenciáknak, továbbképzéseknek és üzleti megbeszéléseknek is. Az öt hangszigetelt, összesen 400 fő befogadására alkalmas, klímaberendezéssel és audiovizuális technikával felszerelt rendezvényterem a szálloda belső, zöld növényekkel és kisebb vízfelületekkel megépített udvarára néz, így természetes megvilágítást kapva.
A ház, mint az 1800-as évek harmadik legjelentősebb közfürdőjeként számon tartott Hungária jogos örökösének további különlegessége, hogy fitness és wellness részlegét nem a földszinten, vagy éppen a szint alatt építette ki, hanem a szálloda legfelső emeletén. A 150 négyzetméteres Boutique Spa külső és belső medencével, pezsgőfürdővel, valamint finn és infra szaunával várja a kikapcsolódni és feltöltődni vágyókat.

Új perspektívát kínálva Budapest felett, a szálloda eddig soha nem tapasztalt élményben részesíti vendégeit. Tetőkertjéből a füstös kémények, régi ódon háztetők madár lakta csendes magányán keresztül, a város hétköznapi zajából mit sem engedve fel a hetedik emeletig gyönyörű panorámát kínál a budai hegyek felé. A Hungária Fürdő emléke hála az építtetőknek így nem csak stílusában, hanem annak valójában is újjáéled a Continental Hotel Zara****Superior-ban.

Címkék: PR-cikkek