Az LMP szerint alkotmánysértőek Gál András Levente jogai

Navracsics közigazgatási államtitkára megvétózhatja más tárcák vezető tisztségviselőinek kinevezését.

A törvény értelmetlenül korlátozza az adott miniszter vezetői jogát, és a kormánytagok egymás iránti bizalmatlanságát tükrözi – áll a párt közleményben. Az LMP szerint a miniszterek vezetéshez, felügyelethez és irányításhoz való joga korlátozást szenved egy olyan személy jogosítványa által, akivel semmilyen hierarchikus viszonyban nem állnak.

Az LMP aggályosnak tartja a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény azon rendelkezéseit, amelyek a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkárának vétójogot biztosítanak a más minisztérium vezetőinek megbízása, illetve a más miniszter felügyelete vagy irányítása alá tartozó központi államigazgatási szervek vezetőinek kinevezése tekintetében.

Ez a törvényi szabályozás a miniszter ágazatirányító tevékenységének az alkotmány által meghatározott jogi kereteit érdemben befolyásolja, ezért az ellentétes az alkotmánnyal – értékeli a Lehet Más a Politika. A párt az Alkotmánybíróságtól azt kéri, helyezze hatályon kívül a törvény azon passzusait, melyek nem felelnek meg az alkotmányosság fent ismertetett kritériumának.

Címkék: