Alkotmánybírósághoz fordul az LMP

A Lehet Más a Politika alkotmányellenesnek tartja azt, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára megvétózhatja más tárcák vezető tisztségviselőinek kinevezését. Ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

A törvény nemcsak értelmetlenül korlátozza az adott miniszter vezetői jogát, hanem a kormánytagok egymás iránti bizalmatlanságát tükrözi. A Lehet Más a Politika aggályosnak tartja a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény azon rendelkezéseit, melyek a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkárának vétójogot biztosítanak a más minisztérium egyes vezetőinek megbízása, illetve a más miniszter felügyelete vagy irányítása alá tartozó központi államigazgatási szervek egyes vezetőinek kinevezése tekintetében.

Az LMP álláspontja szerint a miniszterek vezetéshez, felügyelethez és irányításhoz való joga korlátozást szenved egy olyan személy jogosítványa által, akivel semmilyen hierarchikus viszonyban nem áll. Ez a törvényi szabályozási megoldás a miniszter ágazatirányító tevékenységének az Alkotmány által meghatározott jogi kereteit érdemben befolyásolja, ezért az ellentétes az Alkotmánnyal – írják a közleményükben.

Emiatt a Lehet Más a Politika az Alkotmánybírósághoz fordul és kéri, hogy utólagos normakontroll keretében helyezze hatályon kívül a törvény azon passzusait, melyek nem felelnek meg az alkotmányosság fent ismertetett kritériumával.

Címkék: Belföld