Az árvíz meghozta a vakációt

Több ezer gyerek számára egy héttel a hivatalos tanévzáró előtt, hétfőn befejeződött a tanév: az árvíz által sújtott településeken a jegyzők rendkívüli szüntet rendeltek el. Az elmaradt tananyag pótlásáról a jövő tanévben az iskolák gondoskodnak.

Dobi Ágnes a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatási sajtófelelőse az fn.hu kérdésére elmondta, hogy egyelőre nem lehet tudni pontosan hány iskolát és hány tanulót érint a korai tanévzárás. A rendkívüli szünetet ugyanis a helyi jegyző rendelheti el, és nem minden településről érkeztek be még az adatok a minisztériumba. Van olyan hely, ahol ez – áram, internet hiányában – nem is lehetséges.

Az biztos, hogy például a kazincbarcikai Ádám Jenő Általános Iskola vonzáskörzetében ez több mint ezer diákot érint, de sok más településen, így Edelényben, Felsőzsolcán, valamint az ország más térségeiben, például Esztergomban, vagy a dél-baranyai Szederkényben is kénytelenek beszüntetni idő előtt jó néhány iskolában a tanévet.

Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára vasárnap közleményben kérte az árvízzel sújtott települések jegyzőit arra, hogy fontolják meg a rendkívüli tanítási szünet elrendelését. Mivel alig egy hét múlva hivatalosan is bezár a tanév, ezért – nagyon életszerűen – azt javasolta Hoffmann, hogy zárják is le az idei tanévet „azokban az iskolákban, ahol a tanítás ellehetetlenült, valamint ott, ahol az iskolába járó diákok meghatározó többsége a súlyosan veszélyeztetett településeken él, s az elmúlt napokban családjaikkal otthonaikból kitelepítések elszenvedőivé váltak”. Az intézkedés indoklásaként azt hangsúlyozta: ebben a megrendítő helyzetben, ilyen zaklatott lelkiállapotban érdemi munka sem a tantestület, sem a diákok részéről nem várható el.

A jogszabályok lehetővé teszik, hogy az idő előtti tanévzárás ellenére a tanulók megkaphassák bizonyítványaikat, ugyanakkor az elmaradt tananyag pótlásáról a következő tanévben az iskoláknak gondoskodniuk kell. A fenntartó egyetértésével az iskola igazgatója elrendelheti akár a hat tanítási napból álló tanítási hét megszervezését is. A fenntartónak egyébként – szülői kérésre – biztosítania kell a gyerekek napközbeni felügyeletét.

Érintette az árvíz okozta helyzet az érettségit is – tette hozzá Dobi Ágnes. Hatvan észak-magyarországi diák nem vizsgázhatott a kialakult állapotok miatt. Az Oktatási Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága új vizsgaidőpontot biztosít a fiataloknak.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium részéről az oktatási, valamint Soltész Miklós, szociális államtitkár egyeztetéseket folytatott a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum vezetőjével, hogy az árvízkárosult gyermekek – tanári kísérettel – 10 napra térítésmentesen a fenyegető árvíztől távol, nyugodt körülmények között tölthessék el azt az időt, amíg hazatérésük lehetővé válik. Úgy tűnik, hogy 50 szendrői kisdiák már szerdán utazhat az volt úttörőtáborba.

Címkék: Belföld