Orbán: nincs értelme toldozgatni-foltozgatni

Pályázati felhívást ír ki a kormány az ár- és belvíz elleni védekezésre.

Sem pénzben, sem védekezéshez szükséges eszközökben, sem emberi erőforrásban nincs hiány – mondta a miniszterelnök Edelényben. A baj az, hogy “akármennyi mindennel is rendelkeznek, óriási ez a víztömeg” – tette hozzá Orbán Viktor.

A borsodi településen a miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter, valamint az őket kísérő szakemberek egészen az edelényi Bódva-híd előtt lévő vízátfolyásnál, a 27-es számú főúton hömpölygő árban nézték meg a városban kialakult rendkívüli helyzetet.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: azt tapasztalja, hogy ebben a rendkívüli helyzetben mindenki a maximális teljesítményt nyújtja. A károkról úgy vélte: nincs értelme a “toldozgatásoknak-foltozgatásoknak”, a károk elhárítására tervet készítenek, amely által megújulhat a régió.

A kormányfő beszélgetett 24 kitelepített emberrel – köztük idős nőkkel, férfiakkal -, sok erőt, jó egészséget és kitartást kívánt nekik a kialakult rendkívüli helyzetben. Közölte, reméli, hogy minél előbb visszatérhetnek otthonaikba.

Orbánt az iskolánál fogadta Bencze József országos rendőrfőkapitány, Tatár Attila országos katasztrófavédelmi főigazgató, Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés fideszes elnöke, Rétközi Ferenc, a megyei katasztrófavédelem vezetője és Vereckei Csaba megyei rendőrfőkapitány.

A találkozón jelen volt Molnár Oszkár, a település korábban fideszes, jelenleg független polgármestere, valamint az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberei is.

A kormány egyébként az ár- és belvízi helyzet miatt egyszerűsített, meghívásos pályázati felhívást ír ki napokon belül egy közmunkaprogram keretében – jelentette be Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Czomba Sándor közölte, hogy a program kedvezményezettje a Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Szavai szerint gyorsan és hatékonyan kell lépni az árvíz ügyében, ezért néhány napon belül nemcsak a pályázati kiírás, de a döntések is megszületnek.

Az államtitkár azt mondta, a jövő héten már indulhat a közmunkaprogram. Ennek keretében várhatóan 1.500-2.000 főt vonnak be az árvízzel összefüggő munkálatokba egyhónapos időtartamra, de akár ennél hosszabb időre is. A program önerőt nem igényelne.

Nagy Anna kormányszóvivő közölte, amióta mérések folynak, Magyarországon még nem volt ilyen pusztító árvíz.