Elkezdődött a vita az önkormányzatok átalakításáról

Az alpolgármesteri tisztség rögzítése kapcsán van a legnagyobb véleménykülönbség.

A helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítása szerint alpolgármesternek olyan személy is megválasztható, aki nem tagja a képviselő-testületnek – ismertette Rácz Róbert fideszes képviselő kedden a parlamentben, a törvényjavaslat expozéjában.

Az Országgyűlés kedden kezdte meg az alkotmánymódosítás, valamit a helyi önkormányzatokról szóló törvény és a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény módosításának együttes általános vitáját. A törvényjavaslatokat – önálló képviselői indítványként – Kósa Lajos, Rácz Róbert és Vitányi István fideszes honatyák nyújtották be.

Rácz Róbert kiemelte: a törvényjavaslat célja, hogy a kormány jól működővé tegye az önkormányzati rendszert. Az alkotmány módosítására a javaslattal kapcsolatban azért van szükség, hogy az alaptörvényben kerüljön rögzítésre az alpolgármesteri tisztség – tette hozzá.

A törvénymódosítást az MSZP nem támogatja, mivel a párt szerint egy “kívülről jött” embert nem lehet majd elszámoltatni.