Veszélyben a Sándor-palota?

A budai Várban, a Színház utcában lévő Karmelita udvar mögött a Dunára néző sétány melletti támfal két napja megcsúszott. A repedés továbbterjedése veszélyeztetheti a szomszédos köztársasági elnöki palotát is.

A Várszínház alatti támfal két napja kezdett el repedni. A repedések szélessége helyenként a 15-20 centimétert is eléri, miközben kődarabok hullanak le a földre.

Hétfőn délután polgárőrök pakolták a homokzsákokat azért, hogy megakadályozzák a támfal további átnedvesedését. Statikusok szerint azonban a végleges megoldást csak a támfal megerősítése jelentheti, ami viszont több százmillió forintba került és várhatóan évekig eltart – írja a Híradó.hu.

A repedés továbbterjedése veszélyeztetheti a szomszédos köztársasági elnöki palotát is, ezért a Sándor-palotán is elhelyeztek több mérőpontot, amelyek mutatják, hogy a fal dőlése megáll, vagy esetleg gyorsul.

Megrepedt a vár fala

Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője az MTI-nek korábban elmondta, hogy tűzoltók munkájára nem volt szükség, egy bizottság tanácskozik a helyzetről. A Várgondnokság Nonprofit kft. jelezte: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közleményben ad majd tájékoztatást a részletekről.