Orbánt védeni kell

A közjogi méltóságoknak járó személyi védelmet kap Orbán Viktor abban a pillanatban, hogy leteszi a miniszterelnöki esküt szombaton délelőtt a Parlamentben. A Fidesz első emberére eddig egy volt kommandós és csapata vigyázott. Mivel Orbán ragaszkodik hozzájuk, így a jogszabály szerint ők is állami alkalmazottak lesznek.

Nagy valószínűséggel a kampánykörutakról jól ismert fekete mikrobusszal érkezik majd a parlamenti eskütételre Orbán Viktor, de a Sándor-palotába, ahol az államfő kinevezi a minisztereket, már a Köztársasági Őrezred páncélozott autója szállítja.

Miután áprilisban eldőlt, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetsége alakíthat kormányt, a rendőrség azonnal jelezte, hogy az őrezred készen áll az miniszterelnök-jelölt védelmére. Akkor ezt a felajánlást visszautasították, így a biztosításról továbbra is a Fidesz saját emberei gondoskodtak.

A miniszterelnöki eskütétel után azonban változik a helyzet, hiszen a kormányfő közjogi méltóságnak számít, ez esetben pedig kormányrendelet szabályozza, hogy milyen védelem illeti meg.


Állandó védelem alatt álló személyek



A Magyar Köztársaság elnöke
A Magyar Köztársaság miniszterelnöke
A Magyar Országgyűlés elnöke
A Magyar Köztársaság Alkotmánybíróságának elnöke
A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának elnöke




Bár a védett személy közvetlen közelében szolgálatot teljesítő testőrök kiválasztása a Köztársasági Őrezred dolga, a kormányfő mégis beleszólhat, ki vigyázzon rá. 2002-ben például Medgyessy Péter a saját embereit kérte maga mellé, amiből aztán volt is konfliktus az őrezred vezetője és az akkori belügyminiszter között.



Az exkommandós újra rendőr lesz



Orbán Viktor Medgyessyhez hasonlóan nem akar majd új embereket. Ragaszkodik Hajdú Jánoshoz és csapatához, akik évek óta védik a Fidesz vezetőjét. Hajdú egyébként korábban az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Szolgálatának bevetési egységében volt kommandós. A Zóna című lapnak még 2008-ban arra a kérdésére, hogy visszatérne-e a rendőrséghez azt a választ adta, hogy soha. Ezt a kijelentést a választási eredmény és a Fidesz elnökének kérése minden bizonnyal felülírja. Ahhoz ugyanis, hogy Hajdú János továbbra is Orbán Viktor „főtestőre” maradhasson, be kell lépnie a rendőrség állományába.

A Köztársasági Őrezred az ezzel kapcsolatos kérdéseinket elhárította és Szijjártó Péterhez irányított, akit a cikk megjelenéséig nem sikerült elérnünk. Gálik Viktória, az őrezred szóvivője viszont korábban az fn.hu-nak azt mondta, civilek nem védhetnek közjogi méltóságot, így ha a miniszterelnök ragaszkodik a saját embereihez, akkor állományba fel kell venni őket, és akkor védhetik Orbán Viktort.




A kormányfő dedikál, a Köztársasági Őrezred biztosítja a helyszínt


Gyenes Levente szerint nincs abban semmi különös, hogy a védett személy megmondja, ki legyen mellette. A Nemzetközi Testőr és Biztonsági Szolgálatok Szövetségének igazgatótanácsi tagja az fn.hu-nak ezt azzal indokolta, hogy a poszt igencsak bizalmi állás. A testőrre nemcsak az életét bízza rá az ember, hanem például olyan bizalmas információk birtokosa is lesz, amelyekről sok esetben csak a szűk családi környezet tud.


részlet a 160/1996. (xi.5.) kormányrendeletből – a személyek védelme



3. § (1) A védelem kiterjed a védett személy
a) életének, testi épségének megóvására;
b) munkahelye, lakása vagy egyéb tartózkodási helye őrszemélyzettel, illetve technikai eszközzel biztosított védelmére;
(4) A védett személy védelmének rendjét a rendőrség határozza meg.
(5) A védett személy magánprogramjának időtartamára a személyvédelem egyes elemeiről előzetesen írásban lemondhat.
5. § (1) A személyvédelmet a Köztársasági Őrezred elsősorban az ilyen tevékenység végrehajtására kiképzett hivatásos állományú rendőr szolgálatba állításával, felső kategóriájú és megfelelő biztonsági berendezéssel ellátott gépjármű rendelkezésre bocsátásával biztosítja.
(2) A kijelölt létesítmények kivételével a védett személy munkahelyét, valamint lakását vagy egyéb tartózkodási helyét az adott célnak megfelelő biztonságtechnikai berendezésekkel kell védeni. Ezek beszerzésével, fel- és leszerelésével, üzemeltetésével, karbantartásával, javításával, továbbá a személyvédelemmel kapcsolatban felmerült költségek a Köztársasági Őrezredet terhelik.

Mozgalmas szombat

Nemcsak a miniszterelnöknek lesz mozgalmas a szombat, hanem a személyes védelméért felelős parancsnoknak is. Orbán Viktor ugyanis a beiktatás után a Parlament előtt mond majd beszédet. A Kossuth téren akár több százezer ember is lehet, így az esemény védelmi szempontból kockázatos.




A háttérben mindig ott van valaki

Az, hogy pontosan hányan védik a miniszterelnököt szolgálati titoknak számít, ahogy azt sem árulták el, milyen autóval jár majd az új miniszterelnök. A biztonsági szakértő szerint nem valószínű, hogy ugyanazt az autót használja majd Orbán, amit elődje.

Az is biztos, hogy Medgyessy Péterhez, Gyurcsány Ferenchez és Bajnai Gordonhoz hasonlóan Orbán Viktor sem költözik át a kormányfői rezidenciába. Marad a saját házában, amit ez esetben is a Köztársasági Őrezred véd.

Címkék: Belföld