30% is megtakarítható a vállalati IT költségeken

A magyar vállalatok és intézmények mindössze 11%-a szervezi ki informatikai erőforrásait, vagy teljes IT infrastruktúráját és választ hosztolt adatszolgáltatásokat, adatközpontokat. Európában ez az arány 30% felett van és a következő 3-4 évben a 60%-ot is elérheti. Az ok elsősorban az, hogy a cégek akár 30%-ot is spórolhatnak az IT költségeken, miközben biztosabban működhet informatikai rendszerük.

Európa és a világ a kihelyezett informatikai szolgáltatások irányába tart. A nemzetközi trendek, statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a cégek többsége néhány éven belül nem az irodában, hanem adatközpontokban helyezi el a szervereit.
Ennek több lehetséges módja is van (elhelyezés, bérlet, virtualizáció, de a lényeg, hogy a szerverek üzemeltetését külső szolgáltatókra bízzák. Európában 30% fölött van az informatikai infrastruktúra kiszervezésének aránya, amely az Orange globális távközlési szolgáltató piacelemzése szerint 3-4 éven belül akár 60%-ra is emelkedhet. A kiszervezett IT szolgáltatásokkal szemben támasztott legfőbb elvárás a költségcsökkentésre, a speciális IT szakértelemre, illetve a csúcstechnológia használatára irányul (a megkérdezett nyugat-európai cégek 68%-a várja ezeket a hatásokat).


Bérelni, virtualizálni biztonságosabb és jobban megéri
Ha valaki a szerverbérlet vagy virtualizáció mellett dönt, az elavult szerverparkból üzleti előnyt is kovácsolhat. Olcsóbban kaphat jó minőségű szervert, magasabb biztonsági körülmények mellett.

Szerver bérlet során a vállalatnak nem szükséges megvásárolnia a szervert, nincs szükség egyszeri nagy kiadásra (átlag szerver költség 800 ezer és 8 millió forint között mozoghat). A szerver az Inviteltől is bérelhető, fix havidíjba kerül. Így nemcsak egy nagyon biztonságos adatközpontba kerül a vállalati szerver, de sokkal olcsóbb is lesz mindez.

A virtuális szerver azt jelenti, hogy egy rendkívül nagy teljesítményű ún. penge szerveren kap helyet a cég szervere, több más vállalat szerverével együtt. Ebben az esetben pontosan akkora kapacitást szükséges vásárolni és a havi díjban megfizetni, amennyire éppen szüksége van. Ez azért érdekes, mert a legtöbb cég normál körülmények között csak a szervergép kapacitásának 30%-át használja. Tehát 70%-ot „feleslegesen fizet ki”. A virtuális szerverek teljesítménye egy gombnyomásra növelhető, csökkenthető és mindig csak a kihasznált kapacitás után kell fizetni. A cégek szerverei nem látják egymást, nincs átjárhatóság, az adatok 100%-osan biztonságban vannak.

Az Invitel közel 10 éve üzemeltet adatközpontokat
Az Invitel tapasztalatai szerint sok cégvezető nem is számol a szerver hoszting szolgáltatásokkal, illetve a bérelhető alkalmazásokkal, mint lehetséges alternatívákkal költségei csökkentésére. Nem rendelkeznek kellő tapasztalattal arról, hogy a kiszervezéssel biztonságosabb, kényelmesebb és jóval olcsóbb lesz az IT üzemeltetés. Nem merülnek fel többé az informatikához kapcsolódó rejtett kiadások és egyszerűen tervezhetővé válik a szerver üzemeltetési költsége.
Többet szeretne tudni

Címkék: PR-cikkek