11 százalék tart lépést Európával

A magyar vállalatok és intézmények mindössze 11%-a szervezi ki informatikai erőforrásait, vagy teljes IT infrastruktúráját és választ hosztolt adatszolgáltatásokat, adatközpontokat. Európában ez az arány 30% felett van, de a következő 3-4 évben a 60%-ot is elérheti.

Európa és a világ a kihelyezett informatikai szolgáltatások irányába tart. A nemzetközi trendek, statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a cégek többsége néhány éven belül nem az irodában, hanem adatközpontokban helyezi el a szervereit. Ennek több lehetséges módja is van (elhelyezés, bérlet, virtualizáció, de a lényeg, hogy a szerverek üzemeltetését külső szolgáltatókra bízzák. Európában 30% fölött van az informatikai infrastruktúra kiszervezésének aránya, amely az Orange globális távközlési szolgáltató piacelemzése szerint 3-4 éven belül akár 60%-ra is emelkedhet. A kutatás rámutat, hogy a kiszervezett IT szolgáltatásokkal szemben támasztott legfőbb elvárás a költségcsökkentésre, a speciális IT szakértelemre, illetve a csúcstechnológia használatára irányul (a megkérdezett nyugat-európai cégek 68%-a várja ezeket a hatásokat). Magyarország ebben a tekintetben meglehetősen távol van Európától, hiszen a vállalatok és intézmények mindössze 11%-a szervezi ki informatikai erőforrásait.

Információhiány és bizalmatlanság
Az Invitel tapasztalatai szerint a cégvezetők jelentős része nem is számol a szerver hoszting szolgáltatásokkal, illetve a bérelhető alkalmazásokkal, mint lehetséges alternatívákkal költségei csökkentésére. Nem rendelkeznek kellő tapasztalattal arról, hogy a kiszervezéssel biztonságosabb, kényelmesebb és jóval olcsóbb lesz az IT üzemeltetés. Nem ismerik az adatközpontok gazdasági, technológiai, biztonsági és kényelmi előnyeit és sokan attól tartanak, hogy ha nem az irodában van a szerver, akkor a céges adatokhoz könnyebben hozzáférnek mások is. Valójában éppen ezek ellenkezője igaz: kihelyezéssel biztonság és a kiszolgálás színvonala is jelentősen javul, és természetesen a kontroll is megmarad. Nem merülnek fel többé az informatikához kapcsolódó rejtett költségek és egyszerűen tervezhetővé válik a szerver üzemeltetési költsége.

30%-ot is megtakaríthat az IT költségeken
A szerverbérlet vagy virtualizáció esetén nincs szükség a gép fizikai megvásárlására. A szervert, illetve virtualizáció esetén a teljesítményt, fix havi díjért bérli a vállalat. Ez azt is jelenti, hogy elkerülhető az egyszeri nagy összegű beruházás új szerverparkra és a havi díjjal hosszútávra előre tervezhetővé válnak az IT költségek. Továbbá a szervereket nem az irodában, hanem egy minden szempontból biztonságosabb adatközpontban helyezi el a szolgáltató. (DataCenter)

Az Invitel közel 10 éve üzemeltet adatközpontokat
A DataCenter, az Invitel 2009-ben nyílt legújabb adatközpontja, nemcsak a biztonság, a rendelkezésre állás és a gépek technológiája világszínvonalú, de a géptermek kialakítása és üzemeltetése is egyedülálló hazánkban.

Többet szeretne tudni

Címkék: PR-cikkek