A Zagyva és a Hernád mentén a legkritikusabb

Több folyószakaszon megindult az apadás, amely a következő hat napban - a csapadék csökkenése miatt - folytatódhat, de sok helyen továbbra is kritikus az árvízi helyzet, különösen a Zagyva és a Hernád mentén.

Szabó Imre ügyvezető környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerdán azt közölte, hogy az országban összesen 1.077 kilométeren van védelmi készültség, ebből 130 kilométer védvonalon rendkívüli a készültségi fokozat. Harmadfokú a készültség 373 kilométernyi folyószakaszon.

Tájékoztatása szerint a védekezési munkákban 2.330 vízügyi dolgozó vesz részt, akik 66 településen vannak jelen, 250 településen pedig irányítják a munkálatokat. Mint mondta, az árvízi védekezéshez eddig 2 millió homokzsákot használtak fel. Kitért arra: 91 ezer hektárt borít belvíz.

8700-an védekeznek

Varga Zoltán ügyvezető önkormányzati miniszter arról beszélt, hogy a védekezési munkákban a vízügyi szakembereken kívül még 8.700-an vesznek részt: katasztrófavédők, speciális mentők, tűzoltók, rendőrök, pénzügyőrök, polgári védelmi szervezetek tagjai és önkéntesek.

Hozzátette: a kitelepítettek száma folyamatosan csökken, jelenleg 1.400 olyan ember van, akinek el kellett hagynia az otthonát. Eddig 177 millió forint előleget utaltak ki a vis major alapból az önkormányzatoknak.

Kritikus vizek

A Zagyván és a Hernádon a legkritikusabb a helyzet, de már apad a víz ezeken a folyókon is.

A Zagyva jászsági részein már végig apadás tapasztalható, de továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn a folyó Jászberény és Újszász közötti, mintegy 100 kilométer hosszú gátszakaszán.

A Borsod megyei Edelénytől mintegy hat kilométerre, Dusnokpuszta térségében átvágják a gátat a Bódva rendkívül magas vízállása miatt. A döntésről Molnár Oszkár, Edelény polgármestere, független országgyűlési képviselő tájékoztatta Pintér Sándor leendő belügyminisztert a városban. Pintér Sándor az árvízi helyzetről szerdán a borsodi településen tájékozódott, ahol napok óta küzdenek a hatalmas bódvai áradattal.

Vízben állnak a Bódva mentén, a Borsod megyei Szalonnán azok a házak, amelyeket egy hónappal ezelőtt is érintett az árvíz. A különbség az, hogy most már a bejárati ajtóhoz is homokzsákot kellett rakni, hiszen magasabb a vízállás annak ellenére, hogy a folyó már apad. Hat családnak, mintegy 30 embernek kellett elhagynia otthonát.

Áradnak a Körösök is

A szakszolgálat közlése szerint áradnak a Körösök; a Fekete-Körösön Antnál szerdán késő délután lépett életbe árvízvédelmi készültség. A Kettős-Körös vízszintje is ekkor haladta meg az elsőfokú készültségi szint elrendeléséhez szükséges magasságot. A hegyvidéki vízgyűjtőkön lehullott csapadék miatt árhullám indult el a Sebes-Körösön és a Berettyón is. Ezeken a folyókon a vízszint magassága várhatóan a hétvégén éri el a készültségi szintet.

Az esőzés hatására tovább áradnak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyók is: a Tisza, a Túr, a Szamos, valamint a Lónyay-főcsatorna gátjainál már 221 kilométer hosszon elsőfokú, míg 146 kilométer töltésrészen másodfokú árvízvédelmi készültséget tart a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság – közölte a szervezet igazgató-helyettese.

A Tiszán a határszelvényi folyórész kivételével vízszintemelkedést okoz az eső, Vásárosnamény térségében, illetve Szabolcsveresmart és Tokaj között elsőfokú a készenlét a gátaknál – mondta Dajka István főmérnök, hozzátéve: a következő három napban 18-20 milliméter csapadék hullhat még a térségben, ez további áradást okozhat, a Tisza egyes részein így a másodfokú készültség elrendelésére is szükség lehet.

Elrepedt a híd

Szollár Domokos kormányszóvivő szerdán arra hívta fel a figyelmet, hogy a heves esőzések miatt az M1-es autópálya 104-es kilométerénél található híd elrepedt, emiatt le kellett zárni a sztrádát. A kormány arra kérte az Állami Autópálya-kezelő Zrt.-t: folyamatosan tájékoztassa a lakosságot, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a lehető legkönnyebben történjen meg a terelés ezen a nagyon fontos autópálya-szakaszon – tette hozzá.

A víz egy híd szerkezetét kimosta, máshol pedig beszakadt a víz miatt a pálya – írta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a közleményében, amely szerint a főváros felől érkezőket a 100-as kilométernél az 1-es útra, a másik irányban haladókat a 106-os kilométerszelvénynél a 19-es útra irányítják.
Az illetékes minisztérium azt közölte szerdán az MTI-vel: az árvízi védekezést koordináló Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) biztost nevezett ki, hogy segítse a sérült M1-es autópálya mielőbbi helyreállítását.

A rendőrség fokozott figyelmet fordít a lakosság élet- és vagyonbiztonságának biztosítására az árvíz által fenyegetetett vagy körülzárt településeken, valamint közreműködik a lakosság esetleges kitelepítésében.