Bírálják Merkelt és Sarkozyt

Angela Merkelt és Nicolas Sarkozyt is felelőssé tette az euró jelenlegi válságáért Helmut Schmidt korábbi német kancellár.

Az országában ma is nagy tekintélynek örvendő, 91 éves Helmut Schmidt – aki a Die Zeit című hetilap társkiadója – az újság legfrissebb számában élesen bírálta a német kancellárt és a francia elnököt, felróva, hogy habozásuk, illetve késlekedésük jelentős mértékben hozzájárult az euró válságához.

Merkel és Sarkozy legalább 2010 januárja óta tudott a görög adóssággondokról, de egyikük sem tett semmit – állította a korábbi szociáldemokrata kancellár, aki 1974 és 1982 között állt a német szövetségi kormány élén.

A háború utáni német kancellárok sorában legnépszerűbbnek számító Helmut Schmidt kedden előzetesen nyilvánosságra hozott írásában úgy vélekedett, hogy az Európai Unió legfőbb vezetőinek számító Merkel, illetve Sarkozy a cselekvés helyett a kivárást választotta. Ezzel pedig nyomás alá került az állami kötvénypapírok, illetve az euró árfolyama – szögezte le Schmidt.

A volt német kancellár szerint a görög válságból néhány héten belül így lett a közös valuta válsága. „A vezetés hiánya az Európai Unióban megbosszulta magát” – hangsúlyozta Helmut Schmidt.

Cikkében a volt szociáldemokrata politikus úgy értékelte, hogy az euró megmentése érdekében elhatározott rendkívüli intézkedések után további lépésekre van szükség. „Mindez elsősorban Párizson és Berlinen múlik” – vélte Schmidt, hangsúlyozva: „Ha a francia elnök és a német kancellár közösen cselekszik, akkor legyőzhetjük a válságot”.

„Ha azonban mégis belpolitikai vagy akár pártpolitikai megfontolásokat részesítenének előnyben, akkor hozzájárulnának az európai nemzetállamok világpolitikai marginalizálódásához” – szögezte le a korábbi német kancellár.

Címkék: Hírek