Sztrájkok bénítják Görögországot

Demonstrációk mellett munkabeszüntetéssel is tiltakoznak Görögországban a kormány megszorító intézkedései ellen. Kedden délelőtt a közszolgálati dolgozók 48 órás sztrájkot kezdtek, este pedig a légiirányítók lezárják az ország légterét.

A hulladékszállítók már hétfőn sztrájkba léptek. Kedden csatlakozott az ADEDY közszolgálati szakszervezeti szövetség, így a tűzoltóktól a tanárokig további százezrek szüntették be a munkát. A 48 órás sztrájk alatt nincsen ügyintézés a hivatalokban és tanítás az iskolákban, a kórházakban pedig csak a sürgős eseteket látják el. Szerdán a magángazdaságban dolgozók vezető szakszervezete is mozgósítja tagjait. A két nagy szakszervezet szerdán közös demonstrációt tart a fővárosban.

Kedden este 23 órától a légiirányítók is sztrájkolnak. Az ország légterét egészen szerda este 23 óráig lezárják. Szerdán a rádióban és a tévében nem lesznek hírműsorok, mert az újságírók is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez.

Sok kereskedő úgy tervezi, hogy nem nyit ki szerdán. A megszorítások „megfojtják az üzletet”, és már most látszik az üzletmeneten, hogy visszaesett a vásárlóerő – mondják athéni boltosok a dpa kedd délutáni összefoglalója szerint.

A tiltakozásnak egyre újabb formái jelennek meg Görögországban. Hétfőn munkanélküli tanárok egy csoportja megrohamozta a NET állami televízió székházát, és betört az esti híradó stúdiójába, adás közben. Kedden kommunista tüntetők egy csoportja az athéni Akropoliszra kifeszített transzparenseken szólította felkelésre Európa népeit.

Címkék: Hírek