Börtönbe küldik az adócsalókat

Két év, illetve két év két hónap végrehajtandó szabadságvesztéssel sújtotta kedden jogerősen a Szegedi Ítélőtábla a fővárosi székhelyű Kiria Kft. két tagját, akik több mint 1,6 milliárd forintnyi fiktív számla felhasználásával 311 millió forintnyi áfa befizetését kerülték el.

Az elsőrendű vádlott 2002. november 10-től 2005. szeptember 5-ig a Kiria Kft. ügyvezetője és tagja is volt, míg a másodrendű vádlott 2004. november 22-e és 2005. szeptember 5-e között a kft. tagjaként dolgozott. A cég textil-nagykereskedelemmel foglalkozott.

A vádlottak 2005. január 5. és augusztus 31. között 94 darab fiktív készpénzfizetési számlát állítottak be a Kiria Kft. könyvelésébe, több mint 1,6 milliárd forint értékben. A bizonylatokat a Reptor CD Kft. és a Pressexpress Kft. állította ki, bár valójában egyik cég sem állt üzleti kapcsolatban a Kiria Kft.-vel.

Az elsőrendű vádlottnak tudomása volt arról, hogy a másodrendű vádlott segítségével a Kiria Kft. könyvelésébe beállított számlák fiktívek. A hamis bizonylatokra azért volt szükség, hogy azok segítségével a Kiria Kft. számla nélkül beszerzett, majd továbbértékesített áruja után felmerülő áfa-fizetési kötelezettségét csökkentse. A vádlottak összességében 311 millió forint forgalmi adó befizetését kerülték el.

A táblabíróság folytatólagosan, különösen nagy értékre elkövetett adócsalás bűntettében, folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás és a számvitel rendjének megsértése vétségében mondta ki bűnösnek az elsőrendű vádlottat, akit két év börtönre ítélt, vádlott társa két év két hónapot kapott jogerősen.