A Fidesz majd úgy tesz, mintha adót csökkentene

Békesi László: az IMF nem finanszíroz adócsökkentést, csak reformokat.

Békesi László úgy véli, ha kiérlelt a Fidesz gazdaságpolitikája, akkor azt már most is tudniuk kell, akarják-e az adókat csökkenteni a hiánynövelés árán vagy nem. Utóbbi esetben nem lehet adót csökkenteni – mondta a közgazdász a Klubrádió reggeli műsorában.

Szerinte a Matolcsy György-féle belső piacpörgetés egyszerűen kivitelezhetetlen. Az csak nagy országokban járható és több éves a kifutása. Eszerint gyors, radikális adócsökkentés kell, és bár a hiány elszáll, de a gazdálkodók jobb pozíciói miatt több bevétel lesz, beindul a gazdaság, és ebből lehet törleszteni a hiányt.

Békesi példaként említette, hogy az élő munka terheinek 10%-os csökkentése 800 milliárddal rontaná a hiányt, amit senki sem finanszírozna, az IMF felmondaná a szerződést, aminek beláthatatlan következményei lennének. A volt pénzügyminiszter szerint a Fidesz mérsékelhet kis adókat – mintegy 50 milliárdos tételben – és máris úgy tűnik, csinált valamit.

Szólt arról is, hogy a Nemzetközi Valutaalap nem finanszíroz adócsökkentést, csak reformokat. Példaként említette, hogy az IMF például finanszírozná az önkormányzati rendszer átalakítását: ott azért volna szükség jelentős forrásra, mert a végkielégítések kifizetése nagyon megterheli az államkasszát.