A Fidesz “államosítaná” az államigazgatási feladatokat

Azt még nem tudni, mit kezd a Fidesz az önkormányzati szolgáltatásokkal.

Az új kormány megerősíti a megyéket, az önkormányzatoktól elvonja az államigazgatási feladatokat – írja a Népszabadság. A lap szerint komoly egyetértés mutatkozik abban, hogy az önkormányzati feladatokat “le kell tisztítani”.

Állami kézbe vehetik például az okmányirodákat vagy az építési engedélyezési eljárásokat és ezzel egyidejűleg összevonnák a területi államigazgatási szerveket. Azt egyelőre nem tudni, mit kezd a Fidesz az önkormányzati szolgáltatásokkal, így az egészségüggyel, az oktatással. Bár még nincs végleges döntés a közigazgatási struktúra átalakításának minden részletéről, a párt egészségügyi programján dolgozó munkacsoportok javaslatai közt van olyan is, amely erős, központi állami irányítású rendszerrel működtetné a közszolgáltatásokat.

Ez a modell éppúgy szolgálhatja a Fidesz kórházvisszaállamosítási szándékát, mint az a terv, amelyben az állam kifizetné a nagy kórházi tartozásokat, cserébe az intézmény tulajdonrészének döntő hányadáról a működtető önkormányzatnak az állam javára kellene lemondania.