Szanyi voksturizmusra buzdított, de nem lép vissza

Korábban a szocialista politikus jogsértőnek nevezte a jog jogszerűtlen használatát. A Fidesz magyarázatot vár.

Az MSZP-s Szanyi Tibor néhány napja még szégyenteljes bérszavazókat, választási visszaélést emlegetett az átjelentkezésekkel történt voksolás miatt, mára viszont kiderült, hogy ő maga is voksturizmus szervezésére szólította fel kampánystábját még az első forduló előtt.

Szanyi Tibor a NOL.hu-nak azt mondta, tiszta a lelkiismerete. Magyarázata szerint mindössze azt vették számba, milyen ellenlépések lehetségesek az akkor már tudhatóan komoly arányban átjelentkezőkkel szemben. Szanyi Tibor állítja, nem nyúlt törvénytelen eszközökhöz, nem lép vissza.

Ez persze érdemben nem magyarázza az angyalfold.blog.hu-n napvilágra került hangfelvételt, amelyen azt mondta, hogy “mindenkit, akit csak ismerünk nemcsak szavazásra kell buzdítanunk … hanem azt kell mondani mindenkinek, hogy szóljon a testvérének, a rokonának, a barátainak, hogy még Budapesten belül is, hogyha teheti, kérje át magát a XIII. kerületbe, feltéve, hogy MSZP szavazóról beszélünk.”

Annyit kell mondani, hogy aki teheti ne Zuglóban, ne Ferencvárosban, ne Karcagon, ne Zalaegerszegen, hanem a XIII. kerületben szavazzon, főleg ha megbízható ismerősről van szó. Tehát nem általában szólogatunk, hanem akiről feltételezzük, hogy van az ismeretségi körében szintén baloldali szavazó.”

A Fidesz közleménye szerint Szanyi Tibor csúnyán lebukott. Két nappal azután, hogy alaptalanul rágalmazta a Fideszt a lakóhelyüktől távol szavazó polgárok ügyében, most pont róla derült ki, hogy átjelentkezéseket és átszavazásokat szervezett.

Szalay Péter képviselőjelölt tudatta, hogy a leleplező hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után Szanyi Tibor és az MSZP magyarázattal tartozik a XIII. kerületi embereknek: miért szerveztek átjelentkezéseket és átszavazásokat a választókerületben?

Szanyi korábban valóban nagyon élesen bírálta a Fideszt és a Jobbikot, őket vádolta voksturizmussal, amiről úgy vélte, hogy a “jog jogszerűtlen használata is jogsértés”. Az MSZP egyébként csaknem 50 olyan választókörzetet talált, ahol a helyben lakók több mint negyede máshonnan jelentkezett át.

Címkék: