Nem jöhet Magyarországra Sztecura

A legfelsőbb bíróság elutasította kedden azt a felülvizsgálati indítványt, amelyben Leonyid Sztecura ügyvédje védence kiutasításának eltörlését kérte.

A 2001 óta fogva tartott Leonyid Sztecurát 2006-ban jogerősen 8 év fegyházra és 8 éves kiutasításra ítélte a Fővárosi Ítélőtábla, felbujtóként elkövetett emberölés kísérlete és zsarolás miatt. Az eljárás adatai szerint Sztecura egy oroszokból és ukránokból álló erős bűnözői csoportot vezetett Magyarországon a 90-es évek második felében, főként védelmi pénzek szedésével és pénzbehajtással foglalkoztak.

A zsarolási ügyben Sztecura az 1999-ben Tahitótfalun géppisztollyal kivégzett Seres Zoltán “örököseként” lépett fel, és védelmi pénzeket szedett. A gyilkossági kísérletben elszámolási vita kapcsán egy rivális banda csecsen származású tagját ejtették foglyul 1997-ben azért, hogy megöljék. Áldozatukat verték, késsel szurkálták, de végül életben maradt.

Sztecura idén februárban letöltve jogerős szabadságvesztését szabadult, majd a magyar hatóságok gondoskodtak a ország területéről történő kiutasítás végrehajtásáról.

Sztecura többek között Magyarországon élő feleségére és gyermekére hivatkozva kérte a LB-től a 2006-ban kiszabott kiutasítás mellékbüntetés mellőzését, ám az LB kedden úgy határozott, hogy a felülvizsgálati indítványt elutasítja. A szóbeli indoklásban elhangzott többek között, hogy a 2006-os döntésben szereplő kiutasítás mellékbüntetés alkalmazására nemcsak hogy lehetősége volt a Sztecura ügyében eljárt bíróságnak, de ez kötelessége is volt, így az ukrán-izraeli állampolgárságú férfi még 8 évig nem léphet Magyarország területére.