Jobbra tolják az LMP-t?

A Fidesszel küzdő három párt nem „visszalépés-kompatibilis” egymással, ezért értelmetlen ilyenekkel próbálkozni. Az MSZP visszalépéseinek az LMP javára hosszabb távú, taktikai okai lehetnek: úgy tolná jobbra az LMP-t, ahogy négy éve a Fidesz helyezte balra az MDF-et.

Jelen helyzetben nem lehet általánosságban arról beszélni, hogy a választópolgárok hány százaléka szavaz majd arra a képviselőre, akinek javára saját jelöltje visszalépett. A 2010-es választások ugyanis ebből a szempontból is eltérnek a korábbiaktól – mondta el az fn.hu-nak László Róbert, a Political Capital elemzője.

1998-ban a Fidesz és az FKgP jelöltjei összesen 84 körzetben léptek vissza egymás javára, és ezzel gyakorlatilag megfordították a végeredményt. Szavazóik ugyanis fegyelmezetten támogatták egymás jelöltjeit a közös cél érdekében.

Ugyancsak magas arányban szavaztak át a pártok kérésének megfelelően az MSZP és az SZDSZ támogatói 2002-ben és 2006-ban. A Fidesz szövetségeseivel ekkor már annyira egy blokkot alkotott, hogy a második fordulóra nem maradtak ilyen típusú tartalékai.

Nem fognak átszavazni

A most áprilisi második fordulóban ilyen fegyelmezett átszavazásra nem lehet számítani. A Fidesszel szemben álló három párt három eltérő tábor, egymás számára nem „visszalépés-kompatibilisek” – fogalmaz László Róbert. A választók várhatóan minden eddiginél kevésbé hallgatnak majd politikusaikra, és hiába lépne vissza például egy LMP-s jelölt a szocialisták javára (amit egyébként deklaráltak, hogy nem tesznek meg), támogatóinak csak kis része szavazna át az MSZP-re.

Ezt támasztja alá a Forsense friss kutatása is, miszerint az LMP szavazóinak alig 55 százaléka ígéri egyáltalán biztosra a részvételét, 20 százalékuk valószínűleg a Fidesz, 10 százalékuk pedig az MSZP jelöltjére szavazna át.

Taktikáznak

A négy szocialista képviselő visszalépése az LMP javára László Róbert szerint aligha befolyásolja a mandátum sorsát, de a lépés nem is ezt célozza. Az adott körzetekben ugyanis a fideszes jelöltek oly magasan vezetnek, hogy az MSZP és az LMP első fordulós eredményeit összeadva sem érhetik be, tudják ezt a szocialista pártközpontban is.

A politikai sakkhúzás mögött szerinte inkább az áll, hogy az LMP-t kívánja felelőssé tenni a Fidesz kétharmadáért, és később úgy pozicionálja majd a pártot, mint aki a Fidesz érdekében cselekedett a választások során. Az LMP jobbra tolásával az MSZP a Fidesz egyetlen alternatívájaként kíván hosszú távon megjelenni.

Emlékezzünk 2006-ra, amikor az MDF elnöksége nem volt hajlandó visszahívni képviselőit a Fidesz javára, és a Fidesz kommunikációja máris az MSZP szekértolójának nyilvánította a pártot. Ugyanez a lehetőség áll most a szocialisták előtt az LMP vonatkozásában.

Címkék: Belföld