Mérgező zöldpaprika jött Marokkóból

A megengedettnél 45-ször több ciántartalmú rovarölőszert találtak Marokkóból származó zöldpaprikákon.
Kapcsolódó cikkek

A paprikákat március közepén hozták be Magyarországra, de mire kiderült, hogy mérgezőek, már az összeset megvették. Ha valaki több kilót evett belőle, hosszú távon akár hormonális problémái is lehetnek. A növényvédelmi ellenőrök most az összes Marokkóból származó paprikaszállítmányt megvizsgálják, mert elképzelhető, hogy azokkal is gond van – számolt be hétfőn az RTL Híradója.

A paprikát egy Pest megyei vállalkozás termeltette Marokkóban, ők hozták be Magyarországra és több hipermarketláncnak, illetve Békés megyei üzleteknek adták el. A paprikát Egerben egy szúrópróbaszerű vizsgálat során ellenőrizték. Kiderült, hogy van benne egy olyan növényvédőszer, ami ugyan engedélyezett, de ebben a megengedettnél 45-ször több ciántartalmú rovarölőszert találtak. A polcokról már nem tudták levetetni, mert az összes paprikát megvásárolták, mire az ellenőrök visszamentek az üzletbe.

A rovarölőszer nem okoz közvetlen tüneteket, hanem a hormonháztartásra van hatással – mondta Tóthné Lippai Edit, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője.

Azt még vizsgálják, kinek a hibája volt, hogy a mérgező paprika Magyarországra került. A szakemberek szerint a többi Marokkóból származó paprikával is gond lehet, ezért most elkezdik azokat is vizsgálni. Azt ajánlják, amíg nem végezték el az ellenőrzéseket, senki se vásároljon Marokkóból származó paprikát.