Kósa-ügy: tanácstalan a rendőrség

Debrecen polgármestere is feljelentést tesz.

Feljelentés-kiegészítést rendelt el a Budapesti Rendőr-főkapitányság a “Kósa-videó” ügyében. A kényszer hatása alatt vesztegetéssel vádoló férfi hétfőn tett feljelentést, de az eddigi adatok alapján a rendőrség nem tudott dönteni: elrendelje a nyomozást vagy utasítsa el a feljelentést.

A feljelentő, Rónai Attila egy közösségi videó megosztó oldalon közzétett felvételről azt állította: magukat a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársaként megnevező férfiak arra kényszerítették, hogy vesztegetéssel vádolja Kósa Lajos debreceni polgármestert. A videón szereplő férfi azt mondta: az ott elmondottakból egyetlen szó sem igaz.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közölte: nem vizsgálják a felvételen elhangzott vádakat, mert ez idáig bűncselekményre utaló információ nem merült fel, illetve a BRFK hatáskörrel abban nem rendelkezik.

A fideszes Kontrát Károly tegnap azt követelte, hogy a titokminiszter azonnal adjon számot arról: valóban a Nemzetbiztonsági Hivatal emberei kényszerítettek-e egy férfit arra, hogy lejárassa Kósa Lajost. Az ellenzéki párt képviselője szerint bebizonyosodott, hogy a szocialisták politikai célokra használják fel a titkosszolgálatokat.

A Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodája erre reagálva azt közölte: hamisak azok az állítások, amelyek az NBH-t bármilyen módon összekapcsolják a debreceni polgármestert vádoló anyaggal.

Kósa Lajos korábban azt mondta, az őt rágalmazó videó miatt szintén feljelentést tesz.