Iránban képezik ki a tálibokat

Iránban kapnak alapos kiképzést a NATO-erők ellen harcoló afganisztáni tálib felkelők - írta a The Sunday Times tálib parancsnokok beszámolóira hivatkozva.

A vezető vasárnapi brit lapnak két tálib katonai vezető elmondta, hogy ők is alaposan kidolgozott, három hónapos kiképzésen vettek részt Iránban. A költségeket „iráni illetékesek” fizették.

Az első hónap „tananyagában” NATO-konvojok megtámadása szerepelt, és az, hogy miként kell elmenekülni a válaszcsapás elől. Utána a sorba kötött, egymás után robbanó pokolgépek út menti elhelyezésének módját tanulták. Az így elhelyezett robbanóeszközök a sérült katonák mentésére kiküldött egységek érkezése után lépnek működésbe.

A harmadik hónapban a katonai támaszpontok, ellenőrzőpontok elleni rajtaütéseket tanítják a civil ruhás iráni kiképzők a határon átcsempészett tálib felkelőknek.

Nyugati illetékesek, akiket már eddig is aggasztott a táliboknak nyújtott, mind szélesebb körű iráni támogatás, a The Sunday Timesnak nyilatkozva hitelesnek minősítették a beszámolót. A lap szerint a pakisztáni hadsereg fellépése készteti a tálib parancsnokokat arra, hogy még több segítségért forduljanak Iránhoz.

Az egyik megszólaltatott tálib katonai vezető a The Sunday Timesnak elmondta, hogy a pakisztáni hadsereg nyomást gyakorol az országban tartózkodó tálib erőkre, amelyek most már nehezebben jutnak el korábban könnyen elérhető helyekre. Ezért az idén mind több tálib harcos utazik kiképzés végett Iránba – mondta a parancsnok.

A brit lap szerint Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök a nyilvánosság előtt Hamid Karzai afganisztáni államfőt támogatja. Ugyanakkor amerikai és brit illetékesek „kettős játékkal” vádolják Ahmadinezsádot, aki szerintük titokban a tálibokat segíti.

A síita Irán a szunnita többségű tálibok régi ellenlábasa. A The Sunday Timesnak nyilatkozó tálib parancsnokok egyike azonban a hozzáállás változásának okait összegezve kijelentette, hogy „vallásunk és történelmünk különbözik ugyan, célunk azonban egy: mindketten amerikaiakat akarunk ölni”.

Címkék: Hírek