Szlovák neonácik tüntettek Pozsonyban

Hat személyt vettek őrizetbe vasárnap Pozsonyban, ahol délután két tüntetés is volt az első Szlovák Köztársaság (1939-1945) kikiáltásának 71. évfordulója alkalmával.

Az egyik nagygyűlés néhány száz résztvevője a fasizmus újjáéledése ellen tüntetett, míg a másik rendezvény valamivel nagyobb számú résztvevője az egykori fasiszta államot méltatta. A rendőrség a két tábort elzárta egymástól, incidens nem történt.

Az őrizetbe vett személyeket – a rendőrség nem közölte melyik táborba tartoznak – kihallgatták, majd szabadon engedték, közrend elleni szabálysértéssel gyanúsítják őket.

„A fasizmusnak, a totalitarizmusnak és a türelmetlenségnek nincs helye a mai Szlovákiában” – jelentette ki Fedor Gál ismert szociológus az elnöki palota előtt megtartott fasisztaellenes tüntetésen.

A másik, későbbi tüntetésen roma- és zsidóellenes kijelentések hangzottak el. Bírálták az Európai Uniót is, mert állítólag korlátozza Szlovákia önállóságát. Ez a tömeg a nagygyűlés befejezése után az elnöki palota elől a Márton-temetőbe vonult, ahol virágokat helyeztek el Josef Tiso, a háború alatti szlovák állam elnökének sírján.

A temetőbeli megemlékezés Marián Kotlebának, a Slovenská Pospolitost (Szlovák Testvériség) szellemi vezérének választási nagygyűlésévé alakult.

Dusan Caplovic kormányfőhelyettes nyilatkozatban ítélte el az első Szlovák Köztársaság híveinek tüntetését. Úgy vélekedett, hogy veszélyes emlékezetkiesésről van szó.

Címkék: Hírek