Kampánytéma a holokauszttagadás?

Véletlenül alakult úgy, hogy a holokauszttagadásról szóló törvény végszavazását a parlament utolsó napján tartották - mondta Bárándy Gergely MSZP-s képviselő az M1 Ma Reggel című műsorában.

A holokauszt tagadása büntethető, a dicsőítése azonban nem – vetették fel az újságírók a műsorban. A törvény problémájaként jelezték, hogy annak a tagadását, hogy a kommunizmusnak is voltak áldozatai, nem szankcionálják. Bárándy Gergely szerint a most kihirdetett törvényt ki kell egészíteni, meg kellene szavazni, hogy a gyűlöletbeszéd is szankcionálható legyen.

“Csúnya, buta húzás volt a Fidesztől, hogy a gyűlöletbeszéd elleni MSZP-s törvényjavaslatot nem szavazta meg, majd szinte ugyanolyan tartalommal benyújtott egy Btk.-módosítást” – mondta a képviselő a Ma Reggelben.

A holokauszttagadás büntetésének gyakorlatáról elmondta: még bizonytalan, hogy milyen lesz a bírói gyakorlat. Sértettként tekinthetnek arra a személyre, akinek valamilyen hátránya származott a holokausztból, de leszűkíthetik a túlélőkre is. Ha valakit holokauszttagadáson érnek, akkor bármely magánszemély feljelentést tehet, ám a rendőrség hivatalból is eljárást indíthat.

Címkék: Belföld