1600 lakás épül zsidóknak Kelet-Jeruzsálemben

Izrael jóváhagyta, hogy zsidó telepesek számára 1600 új lakást építsenek Kelet-Jeruzsálemben - jelentette be kedden az izraeli belügyminisztérium.

A bejelentést épp John Biden amerikai alelnök kétnapos izraeli látogatására időzítették. Biden, aki Barack Obama elnökké választása óta a legmagasabb rangú amerikai kormányzati politikus, aki a zsidó államba látogat, tárgyalásai során a 14 hónapja megrekedt izraeli-palesztin béketárgyalások újrakezdését szorgalmazza.

Az izraeli belügyminisztérium szerint az új házakat Ramat Slomo negyedben fogják felhúzni ultra-ortodox zsidók számára. Efrat Orbach, a minisztérium szóvivője szerint a döntés 60 napig megfellebbezhető.

Kelet-Jeruzsálemet a palesztinok leendő fővárosuknak tekintik. A városrészt 1967-óta megszállva tartó izraeliek ottani építkezéseit a palesztinok és a nemzetközi közösség telepes politikaként értékelik.

Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden felhívta Amr Muszát, az Arab Liga elnökét és sürgette, hogy azonnal tegye meg a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy mielőbb megvitathassák az izraeli döntésre adandó válaszintézkedéseket. A két politikus a palesztin elnöki hivatal közleménye szerint áttekintette a lehetséges lépéseket.

„A jeruzsálemi építkezésről hozott döntés azt jelenti, hogy amerikai erőfeszítések már azelőtt kudarcot vallottak, hogy a közvetett tárgyalások elkezdődtek volna” – jelentette ki Nabil Abu Rudeina, a Palesztin Hatóság elnökének szóvivője. – „Egyértelmű, hogy Izrael nem akar békét, vagy tárgyalásokat. Az amerikai kormányzatnak késedelem nélkül válaszolnia kell az izraeli provokációra és sürgősen dönteni kell a hatékony fellépésről” – tette hozzá.

Szaeb Erakat palesztin főtárgyaló szerint a lépés lerombolja a közvetett tárgyalások újabb fordulójához szükséges bizalmat.

Izrael és a palesztinok a héten egyeztek bele a megfeneklett béketárgyalások újrafelvételébe. A megbeszéléseket a tervek szerint George Mitchell amerikai közel-keleti különmegbízott közvetítésével fogják folytatni.

Címkék: Hírek