Szemérmetlen lopással vádolják a kormányt

A Fidesz-KDNP szerint egy oltóanyag-beszerzéssel kapcsolatos közbeszerzés terve azt mutatja, hogy a kormányzás végeztével úgy tűnik, "felgyorsul a lopás".

Ennek kapcsán a fideszes Pesti Imre kifejtette, hogy a szocialisták kezdeményezték az Országgyűlés egészségügyi bizottsága rendkívüli ülésének összehívását, mert tárgyalni szeretnéne a 2011 és 2015 közötti időszakra vonatkozó oltóanyagok beszerzéséről. Az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rendbe, illetve életkorhoz kötött, de kötelező védőoltási rendbe nem tartozókról folynak az egyeztetés.

Ezt azért kezdeményezik, mert úgy sejtik, hogy a kormány ez alatt az ötéves ciklus alatt mintegy 40 milliárd forintot akar elkölteni, holott semmi sem sürgeti, hogy ezt a közbeszerzést még a választások előtt elindítsa, és győztest hirdessen.

A tájékoztatón a KDNP-s Soltész Miklós közölte, hogy felszólítják a kormányt, álljon el e “szemérmetlen lopás” szándékától.

A szocialista Kökény Mihály reagált minderre. Elmondta, hogy a Fidesz által kifogásolt oltóanyag-közbeszerzésről már az új kormány dönthet nyár elején.

“Ha nyárig várnánk a kiírással, akkor azt kockáztatnánk, hogy nagyon sietni kellene az elbírálással, nem lenne rendben 2011-től az oltóanyag-ellátás, és sokkal kedvezőtlenebbek lenének a pénzügyi kondíciók” – magyarázta az ügy részleteit.

Emlékeztetett arra, hogy a 2005 és 2010 közötti oltóanyag-beszerzéskor az akkori piaci árakhoz képest több, mint harminc százalékkal olcsóbban szerezték be a vakcinákat.

“Az egészségügyi bizottság összehívását a kormány azért kérte, hogy konzultáljanak az oltóanyag-beszerzéséről, hogy “mindenki lásson világosan, hogy miről is van szó, és miért kell kiírni most ezt a közbeszerzést” – szögezte le a politikus.

Azt is hozzátette, hogy “jó lenne, ha Pesti Imre beszélne a szintén fideszes Mikola Istvánnal, aki maga is sürgette nála, hogy írják ki a közbeszerzést”.

Címkék: Belföld