Magára hagyja az állam az 51. rákbeteget?

Egy januárban hozott jogszabály alapján évente összesen 50 rákbeteg ember részesülhet az egyedi méltányosság alapján járó támogatásban. Ezek a betegek tb-támogatást kaphatnak azokra a gyógyszerekre, melyeket az egészségbiztosító nem finanszíroz. Mi lesz az 51. beteggel?

A rákbetegek minden évben kérelmet nyújthatnak be az OEP-hez, amiben bizonyos újabb, de már engedélyezett gyógyszerekre, melyek még nem szerepelnek a TB által támogatott szerek körébe. A májusban életbe lépő szabályozás évente 50 főben határozza meg a támogatásra jogosult rákbetegek számát.

Az fn.hu blogerre naplójában Numerus clausus rákbetegeknek címmel a fenti tények ismeretében a jogszabály alkotmányosságának kérdését feszegeti. Ha egy beteget például novemberben támadott meg a rák és nem májusban, akkor a támogatásból való kizárás jogosultsága erősen vitatható.

A szabályozással kapcsolatban a Magyar Rákliga az Alkotmánybírósághoz fordul, amennyiben az egészségügyi tárca nem vonja vissza a jogszabályt.

A minisztérium a betegeket védi

Az Egészségügyi Minisztérium Sajtóirodája lapunkhoz eljuttatott közleményében hangsúlyozza: a betegek érdekében kezdeményezte a múlt évben a tárca a törvény módosítását. “Az új szabályozás a betegek érdekeit védi, hiszen a gyógyszer tb. befogadása révén automatikussá teszi a hozzáférést, azaz az orvos automatikusan felírhatja vényre, a biztosított pedig kiváltja, illetve megkaphatja kórházi kezelése keretében, elkerülve a hosszú egyénenkénti bürokratikus eljárást” – emeli ki a szaktárca közleménye.

A minisztérium szerint az új szabályozás a betegek érdekeit védi, hiszen csak olyan készítmény kerülhet befogadásra, amely hatásos és biztonságos, azaz rendelkezik a megfelelő klinikai hatástanulmányokkal. Szerintük az új szabályozás a járulékfizetők érdekeit védi, mert a befogadott termék ára alacsonyabb, mint az egyedi méltányosság keretében finanszírozott készítmény. Így több más készítményhez juthatnak hozzá a biztosítottak.

Nem a hozzáférés korlátozása a cél

Az egészségbiztosítónak eddig nem volt eszköze motiválni a gyógyszer gyártóját vagy forgalmazóját, hogy kezdeményezze a termék befogadását, vagy csökkentse annak árát. A módosított jogszabály célja nem a beteg hozzáférésének korlátozása, hanem az, hogy a gyártó a jogszabályokban előírt utat járva – a szükséges klinikai bizonyítékok benyújtása mellett – kérelmezze a termék befogadását, hiszen csak így lehet a betegek folyamatos és biztonságos ellátását garantálni – áll a közleményben.

Az Egészségügyi Minisztérium Sajtóirodája elmondta: egy, a társadalombiztosításba befogadott készítmény esetében a gyártónak forgalmazási és készlettartási garanciát kell vállalnia. Az egyedi méltányosság intézménye arra alkalmas, hogy megfelelő felkészülési időt biztosítson a gyártó számára, hogy a befogadás alatt is a betegek támogatással férhessenek hozzá a szükséges gyógyszerekhez. Amennyiben a gyártó készítménye megfelel a kritériumoknak, abban az esetben a méltányosság keretében, csak arra az időre kell biztosítsa a készítményt, amíg annak befogadása meg nem történik. A befogadás pedig lényegesen rövidebb idő alatt megtörténik, mint amennyi idő alatt 50 beteg igénybe veszi a méltányossági eljárást.

Rákgyógyszerek a tb-támogatotti körben

Már február 1-től egy az agydaganat egyik terápiájához szükséges gyógyszerhez a betegek járóbeteg-ellátás keretében szabadon juthatnak hozzá. Egy az emlődaganat indikációban használt készítmény 2010. július 1-től bekerül a tb-támogatotti körbe, így az év második felétől kezdődően a betegek méltányossági kérelem nélkül, fekvőbeteg ellátás keretében, automatikusan juthatnak hozzá – tudtuk meg a szaktárcától.

Ugyanezen gyógyszerhez tüdődaganatos megbetegedések kezelésére a gyártó szintén benyújtotta kérelmet, a készítmény befogadásához szükséges értékelés folyamatban van. Tüdődaganatban nem ez az egyetlen készítmény, ami célzott terápia, hiszen már korábban a támogatási rendszerbe kerültek egyéb biotechnológiai úton előállított szerek is, ezeket a betegek számára az orvosok szabadon felírhatják.

Nem vonják vissza

“A fentiek tükrében az Egészségügyi Minisztérium nem vonja vissza a betegek érdekét szolgáló jogszabályt, hiszen amennyiben egy készítmény megfelel a támogatás feltételeként állított kritériumoknak, úgy a betegek korlátlan számban fogják tudni használni társadalombiztosítási támogatás mellett, hasonlóan a többi rendelkezésre álló célzott terápiás alternatívával együtt” – írják a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

Nem támogatott, rendszerint költséges gyógyszerek finanszírozásához a betegnek a jogszabályokban előírt egyedi kérelmeket lehet benyújtania. Az egyedi méltányossági rendszer célja, hogy megoldást nyújtson azon betegek számára, akik kezelhetőek, de a számukra fontos készítmény még nem érhető el a normál támogatási rendszerben.

A 2009 decemberében elfogadott törvénymódosítás értelmében a beteg a gyógyszerhez egyedi méltányosságból adható támogatást 2010. május 1-től akkor kaphatja meg – az egyéb feltételek teljesítése mellett – ha az igénylést megelőző 12 hónapban a támogatásban részesült betegek száma nem éri el az 50 főt. Ezt hatóanyagonként és indikációs területenként külön-külön kell figyelembe venni. Ez azt jelenti, hogy amennyiben ugyanazon hatóanyagot két indikációs területen is alkalmazzák, akkor az új szabályozás értelmében az 50 fős limitet mindkét indikációban külön-külön kell vizsgálni. Azaz nem fordulhat elő, hogy a konkrét esetben az emlődaganatra is alkalmazott hatóanyaghoz a beteg azért nem kapja meg a támogatást, mert ugyanezt a hatóanyagot tüdődaganatos betegek már 50 esetben igényelték.

Címkék: Belföld