Büntetést kaphatunk a légszennyezés miatt

Az év első 57 napjából 35-ben túllépte a levegőben lévő részecskeszennyezés az egészségügyi határértéket a fővárosban - áll a Levegő Munkacsoport által kiadott közleményben.

Február 26-a idén már a 35. olyan nap a fővárosban, amikor a részecskeszennyezés túllépte az egészségügyi határértéket.

Mivel az Európai Bizottság 2009 júliusában úgy döntött, hogy nem ad haladékot Magyarországnak, így kötelező betartania az általa meghatározott napi egészségügyi határértéket Budapesten. Eszerint a részecskeszennyezés egy évben nem lehet 35 napnál többször a határérték (köbméterenként 50 mikrogramm) felett.

Az a tény, hogy immár az év első két hónapjában sem tudtuk betartani ezt az előírást, azzal a veszéllyel jár, hogy az Európai Bizottság súlyos büntetést szab ki az országra. Ezzel kapcsolatban a magyar kormány néhány héttel ezelőtt már megkapta az első komoly figyelmeztetést a bizottságtól – jelzi a Levegő Munkacsoport.

Mindemellett azonban nem a büntetés veszélye a legnagyobb gond, hanem az itt élők és az ide látogatók egészségkárosodásának kockázata – áll a közleményben. A részecskeszennyezés Budapesten évente mintegy 2000 ember idő előtti haláláért, több mint százezer megbetegedésért, összesen legalább egymillió betegen töltött napért felelős.

Az adatok fényében a fővárosban emiatt negyvenszer annyian hunynak el, mint közlekedési balesetek következtében. A levegőszennyezés az egyik oka annak, hogy az asztmás megbetegedések száma Budapesten az utóbbi 25 évben a tízszeresére, a tüdőrákosoké több mint háromszorosára nőtt.

Mindezen okok miatt a Levegő Munkacsoport ismételten sürgeti a Fővárosi Önkormányzatot és a kormányt, hogy biztosítsa a jogszabály által előírt levegőminőséget – olvasható a szervezet közleményében.

Címkék: Belföld