Államosítják a Malévot

Rengeteg tárgyalás után döntés született arról, hogyan lehet megmenteni a Malévot a csődtől. Oszkó Péter pénzügyminiszter, az orosz Vnyesekonombank, illetve a légitársaság korábbi főtulajdonosa, az AirBridge Zrt. abban egyeztek meg, hogy államosítják a céget és tőkét emelnek. A Fidesz nem hagyja szó nélkül a történteket. Az ügy részleteiről olvashatnak az FN.hu-n.

Hosszú út vezetett eddig

95 százalékban állami tulajdonba kerül a Malév. Erről hosszas tárgyalássorozat után, péntek este döntött Oszkó Péter pénzügyminiszter, valamint az orosz Vnyesekonombank, illetve a légitársaság korábbi fő tulajdonosa az AirBridge Zrt, akik ezentúl a fennmaradt 5 százalékkal rendelkeznek.

Stabil pénzügyi helyzetre törekszenek

A tulajdonos-váltás úgy történik, hogy a Malév tőkéjét megemelik. Ebben a magyar állam is részt vett, összesen 25,2 milliárd forinttal. A pénzügyi stabilitás megteremtését még az is segíti, hogy a társaság hitelezője, a Vnyesekonombank a kedvezőtlen feltételű hiteleket alacsonyabb kamatozásúakra váltja.

“Folytatni kell”

„Folytatni kell a társaságnál már megkezdett erőteljes restrukturálási programot, részint hogy minél kevesebb adóforintot emésszen fel a társaság pénzügyi megmentése, másrészt, hogy az Európai Unió ne ítélje tiltott állami támogatásnak a magyar állami szerepvállalást” – közölte az ügy kapcsán a pénzügyminisztérium.

Hozzátették, a cél az, hogy a Malév legkésőbb 2012-re nyereségessé váljon és ennek érdekében további kemény lépések várhatóak a társaság működésében, így többek között sor kerül a hálózat átalakítására és további leépítésekre is.

Nem hagyják szó nélkül

A történtekre a Fidesz is reagált: “A következő Fidesz-kormány egyik első intézkedése lesz a nemzeti vagyont megkárosító privatizációs döntések, így a Malév-eladás körülményeinek tisztázása, a felelősök megnevezése és elszámoltatása” – közölte Szijjártó Péter, szóvivő.

A párt szerint ki kell vizsgálni, hogyan fordulhatott elő, hogy “néhány százmillió forintért eladták a nemzeti légitársaságot, majd rövid idő múlva az államnak vissza kell vennie úgy, hogy több tízmilliárdot tesz a cégbe az adófizetők pénzéből”.

Úgy vélik, hogy a Gyurcsány-korszakban elhibázott és káros privatizációs döntések születtek és ezeknek az árát még sokáig fogja fizetni az ország.

Címkék: Belföld