Kitart a kártérítés mellett a Vértesi erőmű

Az erőmű továbbra is tízmilliárd forint nagyságrendű kártérítést követel a Kapolyihoz tartozó System Consultingtól.

Az elmúlt napokban Kapolyi László cége valóban kiegyenlített egy fél éve ki nem fizetett áramszámlát a Vértesi Erőműnek, azonban az erőmű továbbra is tízmilliárd forint nagyságrendű kártérítést követel a System Consultingtól – mondta el a Magyar Villamos Művek (MVM) kommunikációs vezetője pénteken az MTI-nek.

Tringer Ágoston hozzátette: a Vértesi Erőmű továbbra is azt várja a System Consultingtól, hogy térítse meg azokat károkat, melyeket 2008-ban okozott az erőműnek, amikor az év utolsó napjaiban mondott fel egy 250 megawattos áramvásárlási szerződést, ezzel többmilliárd forint veszteséget okozva.

A kommunikációs vezető emlékeztetett rá, hogy a közelmúltban a kormánynak a költségvetés tartalékából már 1,9 milliárd forintot kellett fordítani egy cseh áramtermelő kártalanítására, a Kapolyi-féle áramvásárlási szerződések következtében. Tringer Ágoston elmondta, hogy a kialakult helyzetért az erőmű időközben leváltott vezetése is felelős, mert a szerződésekről az MVM-et nem tájékoztatták.

Korábban Kapolyi László cége meg akarta vásárolni a Vértesi Erőművet, majd a tervezett adásvétel előtt röviddel az erőmű saját termelését meghaladó áramvásárlási szerződéseket írt alá. A lekötött energiát a System Consulting bevonásával akarták értékesíteni, azonban a cég gazdasági nehézségekre hivatkozva mégsem vette át az áramot.

A meghiúsult szerződések miatt az erőműnek a 2008-as mérlegben 8,2 milliárd forint számviteli tartalékot kellett képeznie, és a veszteségek miatt a társaság alaptőkéjét 9,7 milliárd forintról 0,5 milliárdra szállították le. Az áramvásárlásról az erőmű nem tájékoztatta a tulajdonos Magyar Villamos Műveket, ezért az MVM leváltotta a cég vezetését, és az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen, illetve hanyag kezelés gyanúja miatt vizsgálatot kezdett a Nemzeti Nyomozó Iroda.

A Vértesi Erőmű és a System Consulting közötti viszony megromlása után mindkét fél követeléssel állt elő a másikkal szemben, illetve az erőmű az őt ért jelentős vagyoni hátrány miatt kezdeményezte a System felszámolását. Csütörtökön közel egymillió eurót fizetett Kapolyi László cége a Vértesi Erőműnek, ezért az erőmű visszavonta a System Consulting elleni felszámolási kérelmét. Kapolyi László akkor az MTI-nek elmondta: “mindkét félnek voltak követelései egymással szemben, ezek összevezetése után megállapodtunk egy közel egymillió eurós összeg kifizetéséről”.

Címkék: Belföld