Fejlesztenek három kórházat

A kormány úgy döntött, hogy biztosítja az orvosi diagnosztikában használt MR-készülékek telepítését és finanszírozását abban a három megyei kórházban, ahol jelenleg nincs ilyen - jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter pénteken Salgótarjánban.

Az intézkedés Nógrád, Tolna és Komárom-Esztergom megyét érinti – tette hozzá a tárca vezetője a sajtótájékoztatón. A miniszter elmondta: szintén az esélyegyenlőség jegyében döntött úgy a kormány, hogy a gyulai kórház hemodinamikai fejlesztését is “befogadja”, ezzel az MR és a hemodinamika tekintetében is teljes körű lesz az országos lefedettség.

A harmadik csomagban a sürgősségi osztállyal igen, de CT-vel nem rendelkező szolgáltatókról döntött a kabinet. Ennek keretében Mohács, Karcag és Jászberény kórházaiban vállalja a kormány, hogy biztosítja a CT-k finanszírozását az egészségbiztosítási pénztáron keresztül.

Székely Tamás a kormánydöntést “szükséges, de nem elégséges feltételnek” nevezte a fejlesztésekhez, mert a kórházaknak még pályázatot kell beadniuk a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez.
A Nógrád megyei Szent Lázár Kórház 1,5 milliárd forint értékű pályázatot adott be a “Struktúraváltoztatást támogató infrastruktúrafejlesztés a fekvőbeteg szakellátásban” című kiírásra, amelynek középpontjában az MR-fejlesztés áll.

A minisztert azért hívták meg a salgótarjáni kórházba, hogy személyesen is tájékozódjon a tervezett fejlesztésről. Bercsényi Lajos, a kórház igazgató főorvosa elmondta, hogy az MR telepítése mellett sterilizáló központot és labort alakítanának ki, illetve 2012 végéig tovább fejlesztenék az intenzív- és gyermekintenzív-ellátást.

Székely Tamás a sajtótájékoztatón arról beszámolt, hogy az említett struktúraváltó pályázat keretösszege 75 milliárd forint. Az Európai Uniótól egészségügy fejlesztésére a 2007-2013 közötti időszakra 450 milliárd forintot kapott Magyarország, ebből a 2007-2010 közötti évekre 360 milliárdot.

Ez utóbbi időszakra már 320 milliárd forintos összegben írtak ki pályázatokat – mondta.

Boldvai László (MSZP), a salgótarjáni térség országgyűlési képviselője annak kapcsán, hogy az utóbbi 20 évben, döntően címzett támogatásból, 9 milliárd forintot meghaladó fejlesztés történt a megyei kórházban, úgy fogalmazott: a kórház a jó példa arra, hogy együtt tudnak működni a különböző politikai erők.

Címkék: Belföld