Felfüggesztettet kapott Dominik anyja

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt egy év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Pest Megyei Bíróság csütörtökön annak a kisfiúnak az édesanyját, akit a család kutyái 2007-ben szétmarcangoltak Monorierdőn. Az ítélet nem jogerős.

A másodrendű vádlott, a nő élettársa – aki közreműködött a kétéves gyerek földi maradványainak eltüntetésében – az ítélet szerint bűnpártolást követett el, ezért 150 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte őt a bíróság. T. Mária ügyvédje három nap gondolkodási időt kért, míg K. Péter, illetve védője tudomásul vette az ítéletet.

A február 24-ei büntetőperben meghallgatott szakértők úgy vélekedtek, hogy kétséget kizáróan nem állapítható meg: pitbullok (harci kutyák) vagy az azzal szinte teljesen azonos jegyekkel rendelkező staffordshire terrierek okozták a kisfiú halálát. Ezért az ügyész már “csak” egy rendbeli, gondatlanságból elkövetett emberölésben tartja bűnösnek az anyát, míg az apát bűnpártolás miatt vonná felelősségre.

Az anya ügyvédje felmentést kért

T. Mária ügyvédje szerint azonban védence nem követett el bűncselekményt. Védőbeszédében Fridman Róbert úgy érvelt: az anya Dominik születésétől kezdve mindent megtett a kisfiú biztonságáért, ám azon a végzetes napon egy pillanatra nem figyelt, ez vezetett a tragédiához. Mint mondta, nem bűncselekmény, hanem baleset történt, ezért is kéri az asszony felmentését. Ha a bíróság mégis másként vélekedne, akkor is legfeljebb enyhe és felfüggesztett büntetés lenne méltányos – fűzte hozzá Fridman Róbert.

K. Péter ügyvédje elsősorban védence felmentését, másodsorban pénzbüntetés kiszabását indítványozta.
Csütörtökön az utolsó szó jogán a vádlottak mondhatják el érveiket, majd a bíróság ítéletet hirdet.

A család kutyái 2007-ben halálra marcangolták T. Dominiket, akinek a földi maradványait a szülők (vallomásuk szerint sokk hatása alatt) a közelben elásták. Az anya sokáig eltűnési ügyként állította be a történteket, később azonban bevallotta, hogy nem egy közös margitszigeti sétán tűnt el a kisfia, hanem kutyatámadás áldozatává vált.