ENSZ: hódít a “randi-erőszak drog”

Az ENSZ jelentése szerint az úgynevezett "randi-erőszak drogok" egyre nagyobb teret nyernek. Magyarországnak nagyobb hangsúlyt kell a prevencióra fordítania.

Egyre nagyobb teret nyernek az úgynevezett “randi-erőszak drogok” – figyelmeztet jelentésében az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szervezete (INCB).

Ebben megállapítják, hogy viszonylag új, de gyorsan terjedő jelenség, hogy visszaélnek a kábítószerrel, mert szexuális bűncselekményre készülnek. Ilyen esetben a tettesek gyakran a nemzetközi kábítószer-ellenes egyezményekben nem szereplő vagy még nem teljesen ellenőrzés alatt álló szereket használják.

A sokszor színtelen, szagtalan, jellegtelen ízű anyagokat általában az áldozatok ételébe vagy italába keverik, anélkül, hogy azok észrevennék.

Nagyobb hangsúly a prevención

A drogok kínálatcsökkentése mellett szükséges megfelelő prevenciós stratégiák alkalmazása, ezek kialakítására kell törekedniük a kormányoknak; ez az egyik, Magyarország szempontjából is legfontosabb megállapítása az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szerve (INCB) ez évi jelentésének – mondta Felvinczi Katalin, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet vezetője szerdán Budapesten.

Ha megfelelő prevenciós stratégiákat alkalmazunk, akkor azok csökkentik az illegális szerek iránti keresletet, illetve növelik a kínálatcsökkentési beavatkozások hatékonyságát – mondta az INCB-jelentés szerdai bécsi kiadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Felvinczi Katalin.

Közlése szerint az európai droghasználat elterjedtségében egyfajta stabilizálódás tapasztalható.