15 új arcot csatolnak a halálosztaghoz

Tizenöt újabb gyanúsítottat azonosítottak a dubaji hatóságok Mahmúd al-Mabhúh Hamasz-parancsnok meggyilkolása ügyében, és kiderült, hogy közülük többen ugyanannak a banknak a hitelkártyáját használták.

Arra is fényderült, hogy az új gyanúsítottak közül hatnak brit, háromnak ír és ugyancsak háromnak ausztrál papírjai voltak – írja a BBC.

Eddig hat britet, három írt, egy-egy francia és egy német állampolgárt gyanúsítottak, de közülük többen már visszautasították a vádakat, mondván: ők egyáltalán nem jártak Dubajban.

„Az, hogy egy terroristát megöltek, jó hír, a terrorizmus elleni harcban; nem számít, hogy Dubaiban, vagy Gázában történt ” – mondta az ügy kapcsán Tzipi Livni, az izraeli ellenzék vezetője, miután Dubaj rendőrfőnöke kijelentette, hogy szerepe volt az izraeli hírszerzésnek a gyilkosságban.

Az ötvenéves Mabhúh volt az egyik alapítója és vezetője a Hamász katonai szárnyának, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádoknak, amely támadások és öngyilkos robbantások százait hajtotta végre izraeliek és izraeli célpontok ellen.

A Gázai övezetben született, de már 1989 óta Szíriában élt, és a megölése előtti napon érkezett Dubajba. A boncolási jegyzőkönyv szerint Mabhúh halálát fulladás okozta, de a laboratóriumi vizsgálatok még nem fejeződtek be.