Golyóálló mellényben tagad Rohác

Tagadta bűnösségét, de vallomást nem kívánt tenni Jozef Rohác a Fővárosi Bíróságon (FB) kedden megkezdődött büntetőperben a vádirat ismertetése után. Ez még nem az Aranykéz utcai ügy.

A tárgyalás rendkívüli sajtóérdeklődés és biztonsági intézkedések mellett kezdődött meg, a szlovák televízió is megjelent. A büntetés-végrehajtás tucatnyi géppisztolyos őre vigyázza a golyóálló mellényt viselő Rohácot, aki a vád szerint 1997-ben ismeretlen társaival megkísérelte felrobbantani Seres Zoltán vállalkozót.

Rohác öltönyben (Fotó: MTI)

A vádlott arcát maszk takarta el, amikor a kommandósok a tárgyalóterembe kísérték, azt csak a tárgyalás idejére vették le róla.

Az iratismertetésből kiderült, hogy Rohác korábban a nyomozás során a magyar rendőrségen se tett érdemi vallomást a terhére rótt cselekménnyel kapcsolatban, de beszámolt egyebek mellett arról, hogy “a szlovák titkosszolgálat és a maffia elől rejtőzött”.
A tárgyalás az iratismertetés után tanúk meghallgatásával folytatódik.

Előre kitervelt

A Fővárosi Főügyészség előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal vagy robbantószerrel való visszaéléssel vádolja Rohácot. A vád szerint a szlovák állampolgárságú férfi 1997 júniusa előtt távirányítású robbanószerkezetet készített, hogy annak felrobbantásával megölje Seres Zoltánt. A szerkezetet elhelyezték az autón, de az leesett a mágnesek gyengesége miatt, így meghiúsult a gépkocsi felrobbantása.

A keddi tárgyaláson meghallgatott két tanú beszámolt arról, látták, amikor Seres autója elindult a háza elől, és utána egy kis “csomag” maradt földön. Azt egy arra haladó férfi felvette, és amikor kérdőre vonták, elszaladt.

A két tanú gépkocsin üldözőbe vette az ismeretlent, aki a csomagot egy bokorba dobta, miközben elmenekült. A csomagról az egyik tanú nyomban megállapította, hogy bomba, és kihívta a rendőrséget. Az események idején a tanúk egy gyanús, idegen autót is láttak a helyszín közelében.

Döcher

Egyik tanú sem ismerte fel a tárgyaláson Rohácot, akinek a védője mindkét tanúhoz azt a kérdést intézte: ismerték-e Döcher Györgyöt, mire a tanúk azt válaszolták, nem.

A tárgyalás egyetlen résztvevője sem egyértelműsítette, hogy kiről beszélnek, a sajtó azonban tíz éve részletesen foglalkozott a Seres elleni merényletek idején meggyilkolt férfival. Döcher Györgyöt és bolgár nemzetiségű testőrét 1999. február 2-án egy XV. kerületi presszóban lőtte le egy ismeretlen. Döcher György akkoriban súlyos, erőszakos bűncselekmények miatt jogerősen kiszabott ötéves börtönbüntetését töltötte, és ennek ellenére hivatalos engedéllyel tartózkodott saját presszójában.

Prágai elfogás

Jozef Rohácot 2008. október 27-én Prágában igazoltatták rendőrök. Ekkor derült ki, hogy ellene a magyar illetékesek európai elfogatóparancsot adtak ki. Rohácot 2009 februárjában adták ki Magyarországnak emberölési kísérlet miatt, de neve felmerült az 1990-es években Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekményekkel kapcsolatban, így a budapesti Aranykéz utcai merénylettel összefüggésben is.

Szlovákiában Michal Kovác volt szlovák államfő fiának elrablásával hozzák kapcsolatba Rohácot.