A fegyvertartás szigorítását kéri több szervezet

A Sportlövők szövetsége a pszichológiai vizsgálat szigorítását kéri, az FDSZ a fegyvertartási törvényt módosítaná. A HÖOK szerint pszichiátriai kezelésesetén be kellene vonni a fegyvertartási engedélyt.

Sportlövők szövetsége: nagyobb pszichológiai kontroll kell

A Magyar Sportlövők Szövetségének elnöke szerint szükség van a fegyvertartási engedélyekkel kapcsolatos pszichológiai vizsgálat szigorítására.

Krzyzewsky Miklós elmondta, hogy keddre rendkívüli elnökségi ülést hívott össze, amelyen konkrét jogszabályi módosítást kívánnak megfogalmazni.

Krzyzewsky Miklós elmondta, hogy egyeztetett a klubvezetőkkel, illetve a főtitkárral, és valamennyien úgy látják: az első fegyverhez jutáskor az engedély kiadásának feltételéül kell szabni a pszichológiai, pszichiátriai vizsgálatot.

Hozzátette: az is megfontolandó, hogy a fegyvertartási engedélyek meghosszabbításánál, ötévente is legyen pszichológiai vizsgálat.

HÖOK: pszichiátriai kezelés esetén vonják be a fegyvertartási engedélyt

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke szerint be kellene vonni annak az embernek a fegyvertartási engedélyét, akit pszichiátriai kezelésre küldenek.

Miskolczi Norbert úgy látja, hogy nem a kötelező felsőoktatási pszichológiai vizsgálat, hanem a megelőzés lehet a megoldás arra, hogy elkerüljék a tragédiákat.

Miskolczi Norbert szerint a kérdést nem oldaná meg a felsőoktatási intézmények beléptető-rendszerének szigorítása sem, hiszen akkor az utcán történt volna mindez. Megjegyezte: a joghallgató nem csak saját egyetemét, hanem egy plázát is megjelölt tette elkövetéséhez.

Normális pszichológiai vizsgálatra van szükség – hangsúlyozta, hozzátéve: a sportlövők közül is ki kell szűrni azt, aki nem alkalmas. Ha pedig valakit pszichiátriai kezelésre küldenek, annak be kell vonni a fegyvertartási engedélyét – szögezte le Miskolczi Norbert.

Az FDSZ a fegyvertartási törvény szigorítaná

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) fenntartja korábbi álláspontját: továbbra is a fegyvertartási törvény szigorítását javasolja – mondta Kis Papp László, az FDSZ elnöke.

Az érdekvédelmi szervezet vezetője azt mondta, hogy a kötelező és rendszeres pszichológiai vizsgálatot is szükségesnek tartanák a fegyvertartási engedéllyel rendelkező állampolgárok számára. Ezt akár már az idei felvételi eljárás során be lehetne vezetni – tette hozzá.

Kis Papp László igen elkeserítőnek nevezte, hogy ismét egy egyetemista, és ezáltal a felsőoktatás “került ilyen helyzetbe”.

Mindezt annak kapcsán mondták el, hogy a rendőrség pénteken nyilvánosságra hozta: egy 22 éves budapesti egyetemista huszonkét ember meggyilkolását tervezte. A férfit csütörtökön fogták el. A lakásán tartott házkutatás során a 9 milliméteres, engedéllyel tartott Parabellum lőfegyvere mellett egy gázpisztolyt is találtak, amelyre szintén volt engedélye.