Instabil a Dunán megfeneklett hajó

Közlekedési korlátozást rendeltek el a Visegrádnál szerdán léket kapott, zátonyra futott német teherhajó stabilitásának megtartására arra az időre, amíg a mentési terv elkészül.

Horváth József, a Nemzeti Közlekedési Hatóság osztályvezetője elmondta: a nemzetközi vízi útvonalon most lassabban közlekedhetnek a hajók a hullámverés megakadályozására, a nagyobb vízmozgás ugyanis megbillenthetné a Bavaria 53 nevű áruszállító kényes egyensúlyát. A hatóság emberei azt vizsgálják, miként hárítsák el a baleset nyomán fennálló anyagi és környezeti károk veszélyét. A mentési munkálatok akár több napig is eltarthatnak – tette hozzá.

Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet szóvivőjének tájékoztatása szerint az éjjel az Újpesti kikötőből a helyszínre érkezett a Tatabánya nevű vontatóhajó, és már folyik a lék következtében a sérült hajó segédgépterébe betört, olajjal szennyeződött víz kiszivattyúzása a Tatabánya tartályába.
Hozzátette: a vizsgálat arra még nem derített fényt, hogy a hajó a kijelölt vízi útról miért tért le szerdán kora délután, amikor a sekély folyómederben egy sziklának ütközött.

Időközben búvárok is a helyszínre érkeztek, hogy alámerülve meghatározzák a lék nagyságát. Ez további támpontot adhat a mentéshez, s annak eldöntéséhez: a repce és szója rakományt szükséges-e átrakodni egy másik hajóra.

Vasanits László, a Tatabánya vonóhajó kapitánya az MTI-nek elmondta: véleménye szerint a sérült hajó üzemképes, a lék ellenére elúszhat a legközelebbi, komáromi vízijármű-javító műhelyig, ahol majd rendbe hozhatják. Ahhoz azonban, hogy a hajó a folyófenékről elmozduljon, szükség lehet az 1200 lóerős Tatabánya vonóerejére, így a szivattyúzás mellett e műveletben is segíthet a legénység.

Címkék: Belföld