Andorra kiadta Farkas Pétert

Andorra kiadta Magyarországnak szerdán Farkas Pétert, akit december 26-án fogtak el.

Az igazságügyi tárca tájékoztatása szerint az ORFK Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ munkatársainak harminc napjuk van arra, hogy a volt olimpiai bajnok birkózót Magyarországra szállítsák.

Bényi Mónika, az ORFK szóvivője a kiadatásról szóló döntés nyilvánosságra kerülését követően azt nyilatkozta: a törvényes határidőn belül intézkedni fognak a sportoló hazahozataláról.

Olimpiai bajnokból bűnöző

Farkas Pétert, az 1992-es barcelonai olimpia aranyérmes birkózóját december 26-án este fogták el a helyi hatóságok Andorrában. Még 2004 októberében a BRFK kábítószer-bűnözés elleni osztályának nyomozói vették őrizetbe, miután kiderült: öccsével, Farkas Károllyal és egy segítőjükkel nagy mennyiségű drogot termesztettek egy XVII. kerületi családi házban. Farkas Péter 2008 novembere óta volt szökésben: az ellene marihuánatermesztésért indított bírósági per ítélethirdetésekor nem tért vissza a tárgyalóterembe. Távollétében 2009 decemberében hét év szabadságvesztésre ítélték.

Az andorrai rendőrség egy Magyarországról e-mailben továbbított elfogatóparancs alapján fogta el Farkas Pétert egy helyi hotelben.

Nem volt bűncselekmény a szökése

„Mivel akkor nem volt letartóztatva, így nem fogolyszökésről volt szó” – hangsúlyozta Kolláth György korábban az fn.hu-nak. A jogász szerint nem követett el tehát bűncselekményt azzal, hogy meglépett a tárgyalásról. Elfogatóparancsot pedig azért adtak ki ellene, mert büntetőeljárás hatálya alatt állt.