Zuschlag-per: Béki Gabriella felszólalásából idéztek

Béki Gabriella SZDSZ-es képviselő már 2001-ben az Országgyűlés plenáris ülésén név szerint említette a Zuschlag Jánoshoz köthető szervezeteket, melyek nem voltak a bíróságon bejegyezve, ennek ellenére kiemelt támogatást kaptak.

A parlamenti felszólalást azért olvasta fel Fodor Endre tanácsvezető bíró a per kecskeméti keddi tárgyalási napján, mert korábban az ügyészség indítványozta az országgyűlési képviselő tanúkénti kihallgatását. A bíróság nem tett eleget az ügyészi indítványnak, de felolvasta Béki Gabriellának az Országgyűlés plenáris ülésén elhangzott felszólalását.

A jegyzőkönyv szerint a képviselő szóvá tette, hogy amíg a szabályosan bejegyzett és működő egyesületek pályázataira kétszázezer forintot is alig tudnak biztosítani, addig olyan szervezetek, melyek nincsenek bejegyezve a bíróságon, a többszörösét kapják.

Béki Gabriella már akkor azt állította, hogy a támogatások egy jelentős része politikai célokat szolgál. A képviselő kiemelte a perben szereplő, Zuschlag Jánoshoz köthető szervezetek közül az Atlasz Egyesületet és a XXI. századi Kulturális Egyesületet, melyek bejegyzéséről akkor még nem volt bírósági végzés.