Bármikor omolhat a Balaton utcai épület homlokzata

Megkezdték a statikai vizsgálatokat annál a Balaton utcai épületnél, melyben gázrobbanás miatt megrongálódott az ötödik emelet. Rogán Antal, a kerület polgármestere az FN-nek elmondta, a visszaköltözés elhúzódhat a felsőbb emeleteken. Videó!

Tóth László műszaki ellenőr az FN.hu-nak elmondta, az ötödik emeleten élő idős ember által használt gázpalack gond nélkül szétszedte az emelet nagy részét. A legfelső emeletet ezért vissza kell bontani. A negyedik emelet ugyan nincs közvetlen veszélyben, de alá kellett dúcolni, mert a felette lévő törmelékhalmaz súlya miatt túl nagy a terhelés a tartófalakon.

A szakértő szerint azért volt ekkora ereje a robbanásnak, mert az épület vasbeton szerkezetű, a hatalmas nyomás pedig nem tudott szabadon távozni, még felfelé sem, ezért rongálta meg ilyen súlyosan az épület szerkezetét.

A lakók egész nap vártak arra, hogy bejuthassanak otthonaikba és elhozhassák maradék értéktárgyukat. Többen számon kérték a polgárőrökön és a rendőrökön, hogy miért nem engedik át őket a kordonon. A műszaki ellenőr szerint azonban minden harmadik és negyedik emeleti lakost rendőröknek és tűzoltóknak kell fel kísérniük, az alsóbb szintekre pedig rendőri kísérettel juthatnak be az emberek. Mindenki köteles továbbá sisakot hordani, amiből meglehetősen szerény mennyiség állt készenlétben.

Két, a robbanás éjszakáján otthonában tartózkodó földszinti lakó az FN.hu tudósítójának úgy nyilatkozott, hogy hatalmas tompa robajt hallottak, majd üvegszilánkok csörömpölését. Mikor kirohantak a ház elé, már ott voltak a tűzoltók. Az ötödik emelet lángokban állt, a robbanás pedig meghajlította a korlátokat és a vasszerkezetet.

Rogán Antal, a kerület polgármestere a helyszínen a lakók bejutásának ügyében intézkedett és lapunknak elmondta, hogy a rendőrök folyamatosan őrzik az épületet. Hozzátette, hogy egyelőre csak a legfontosabb személyes értékeket, ruhákat, pénzt hozhatják ki a lakók, a bútorok elszállítása nem lehetséges.

Egy ötgyermekes családnak a kerület is segített az átköltözésben. A harmadik emeletig lakók a polgármester szerint hamarosan visszaköltözhetnek az épületbe, de egyelőre csak egyesével lehet bejutni az épületbe szakember kíséretével és védőfelszereléssel a tűzoltóság kérésére.