Hazahozták a pénzszállítóval elhajtó sofőrt

Budapestre hozták Svájcból azt a 27 éves magyar pénzszállítóautó-sofőrt, aki december közepén elhajtott a járművel, amíg társai egy II. kerületi patikában voltak, majd a pénzzel elmenekült - jelentette be Varga Attila, a BRFK Vagyonvédelmi Osztályának vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az alezredes elmondta: a bűncselekménnyel mintegy 123 millió forint kárt okozott a férfi, ebből mintegy 80 millió forint hiányzik, a fennmaradó összeget megtalálták nála.

A trezorban 94 millió forint, illetve 29 millió forintnyi valuta volt, ebből a valutát és 9 millió forintot találták meg a férfinél. Lefoglalták a nyomozók a férfi kocsiját is, amelyet a gyanú szerint a bűncselekményből származó pénzből vásárolt Németországban.

Varga Attila elmondta: az egyébként büntetlen előéletű férfi elismerte a bűncselekmény elkövetését.

Hozzátette: a nyomozók még keresik a hiányzó összeget, amelyet vélhetően külföldön rejtett el a gyanúsított.

December 16-án délután háromtagú személyzettel érkezett a pénzszállító autó a fővárosi Csatárka utcai gyógyszertárhoz. A két pénzkísérő bement a patikába a bevételért, ekkor harmadik társuk, a sofőr elhajtott a nagy összegű készpénzt szállító autóval. A járművet később a közeli Szikla utcában találták meg; a trezor üres volt.

A BRFK lopás miatt indított eljárást, a járművet vezető 27 éves magyar férfi ellen országos, majd nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki.

December 23-án a svájci hatóságok egy vámellenőrzés során St. Margrethen határátkelőhelyen fogták el a 27 éves, körözött férfit a svájci-osztrák határon. Varga Attila szerint nem lehet tudni, hogy mi volt a fiatalember végcélja, de az biztos, hogy nem Svájc.

Kérdésre válaszolva – miszerint a fiatalember testvérét is keresi a rendőrség más büntetőügy miatt és neki lehetett-e köze a bűncselekményhez – Varga Attila azt mondta: ezt is vizsgálják, mert a páncélautó rendszere alkalmatlan arra, hogy egy ember kövesse el a bűncselekményt. Arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e hogy a testvérnél van a hiányzó összeg, az alezredes azt mondta: lehetséges.