Váltottak cafetériaügyben

Jelentősen átalakult a cafetériaelemek adózása 2010. január elsejétől. Az adómentes csoportba tartozik az internetelőfizetés támogatása, illetve a kockázati életbiztosítás, kedvezményesen kell adózni az üdülési csekk, a melegétkezés, nyugdíj és az iskolakezdési támogatás után. A legtöbbet a hidegétkeztetési, az ajándék-, valamint a kultúra utalványért kell fizetni az államnak: 54 százalékos adót.

Átalakultak a cafeteriaelemek, azaz három csoportba kerültek a korábban adómentes béren kívüli juttatások: adómentes, kedvezményes adózású, valamint normál adózású kategóriák születtek.

Az adómentes juttatásokat értelemszerűen semmilyen adó vagy járulék nem terheli. A csoportba az otthoni internetelőfizetés támogatása, valamint a kockázati életbiztosítás díja tartozik. Előbbi keretében a munkáltató a munkavállaló vagy a vele egy háztartásban élő házastárs nevére szóló előfizetés díját térítheti meg, ráadásul nem számít, hogy mennyibe kerül. Utóbbi lehet egyéni vagy csoportos, az a fontos, hogy a szerződés legyen arról, hogy a díjfizető a munkáltató, és ha károsul a kedvezményezett, akkor helyét a megadott magánszemély veszi át.

A kedvezményes adózású elemek közé tartozik a legtöbb juttatás, mint péládul a az üdülési csekk vagy a melegétkezés támogatása. Ezeket 25 százalékos adó terheli. A havi minimálbér összegéig – tehát 2010-től 73 500 forintig – adható évente, és igényelheti a munkavállaló és igényelhető a munkavállaló közeli hozzátartozója számára is. Az iskolakezdési támogatást is ebbe a kategóriába sorolták, és a minimálbér 30 százalékának megfelelő összegig adható szeptemberben, ha általános vagy középiskolába járó gyermeket nevelünk.

2010-től a havi önkéntes nyugdíjpénztári támogatás a minimálbér felének megfelelő összegig, míg az önkéntes egészségpénztárra ennél kevesebb, csupán a minimálbér 30 százaléka adható.

A normál adózású csoportba január elsejével a hidegétkeztetési utalvány, az ajándékutalvány, valamint a kultúra utalvány tartozik, mindhárom cafeteriaelem után 54 százalékos adót kell fizetni, személyi jövedelemadó, valamint egyéb járulékok jogcímén.

Címkék: Belföld