Elfogták a kálmánházi rablókat

Két harmincas férfit gyanúsít a rendőrség a november elején történt bankrablással.

Elfogták a nyomozók a kálmánházi pénzintézeti fegyveres rablás gyanúsítottjait, egy 32 éves újfehértói és egy 36 éves nyíregyházi férfit – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője pénteken az MTI-vel.

A gyanúsítottakat, akik november 6-án sikertelenül próbáltak meg kirabolni egy bankot a Nyíregyházával szomszédos településen, csütörtök este vették őrizetbe, s a rendőrség kezdeményezi az előzetes letartóztatásba helyezésüket a bíróságon – mondta Fülöp Gergely.

A százados emlékeztetett arra: a múlt hónap elején egy bukósisakos, pisztolyos férfi ment be a kálmánházi pénzintézetbe, a bevételt követelte, de annak ellenére sem kapott pénzt, hogy leadott egy lövést, ami szerencsére nem okozott senkinek sem sérülést.

A zsákmány nélkül távozó rabló egy motorkerékpáron menekült el a helyszínről, a járművet a bűncselekmény napján megtalálták egy földút mellett elrejtve, bukósisakkal és ruházattal együtt. A motorbiciklit – bár alvázszámát kiköszörülték és át is festették – azonosították a nyomozók, s eljutottak annak utolsó bejegyzett tulajdonosáig. Azt követően kiderítették azt is, hogy később kiknek a birtokába került a jármű.

A nyomozás adatai szerint a két elfogott, büntetlen előéletű gyanúsított anyagi gondok miatt akarta kirabolni a kálmánházi pénzintézetet. Fél évig tervezték a bűncselekmény végrehajtását, közben szereztek egy pisztolyt és vásároltak egy motorkerékpárt. A járművet gépkocsival vitték a bank közelébe. Onnan az egyik elkövető a motorral ment a bankhoz, s később azzal menekült el. Végül a rá váró társával együtt a magukkal vitt, több zsák avar alá rejtették a járművet egy földút mentén, s gépkocsival távoztak.

A fegyveres rablás elkövetőit öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja a bíróság – jegyezte meg a szóvivő.