Bajnai támogatja Amerika Afganisztán-stratégiáját

A magyar miniszterelnök támogatásáról biztosította Barack Obama amerikai elnök Afganisztán-stratégiáját szerdai washingtoni látogatásán, és kijelentette, hogy továbbra is számíthatnak Magyarországra mint erős szövetségesre.

Bajnai Gordon négynapos munkalátogatásának kezdetén Washingtonban kijelentette: Magyarország fontolóra veszi az Egyesült Államok kérését újabb csapatok Afganisztánba vezénylésére, de az ügyben nem ígért azonnali döntést. “Az ügyben hamarosan bejelentést fogunk tenni” – mondta.

Kifejtette, hogy figyelemmel kísérte Barack Obama előző esti beszédét amelyben az amerikai elnök bejelentette, az Egyesült Államok újabb 30 ezer katonát küld Afganisztánba.

Bajnai Gordon – aki az amerikai kormány meghívására érkezett az Egyesült Államok fővárosába, és pénteken a Fehér Házban fogadja őt Joe Biden alelnök – elmondta, hogy Magyarország 340 fős kontingenst állomásoztat Afganisztánban.

A kormányfő azt mondta, gyors és tartós megoldást kell találni Afganisztánban, “úgy gondolom, szövetségesekként nem kockáztathatjuk a kudarcot”, támogatja Obama megoldását.

Bajnai Gordon Washingtonba érkezése után ellátogatott a Capitoliumra, ahol vendégként részt vett az afganisztáni csapatbővítés kérdésében rendezett kongresszusi meghallgatáson, amelyen Hillary Clinton külügyminiszter és Robert Gates védelmi miniszter is jelen volt.

A miniszterelnök elmondta: néhány percre találkozott Clintonnal, aki személyesen megköszönte neki Magyarország afganisztáni szerepvállalásáért, “a guantánamói fogoly ügyében való szövetségesi kiállásunkat és mindazt, amit elkötelezett partnerként teszünk”.

Címkék: Belföld