Miért mondott le Draskovics?

Az FN.hu által megkérdezett szakértők szerint Draskovics még a ciklus vége előtt új utakat keresett magának, hiszen nem valószínű, hogy az MSZP ellenzékben számítana rá, de Bajnainak sem tartozott „hűséggel”. Távozása mindenesetre rossz üzenet, indoklása pedig, hogy elvégezte feladatát, az egész kormányra érvényes lehet.

A ciklus végéhez közeledve értelemszerűen keresik a helyüket azok a szocialista kormánytagok, akik később nem vállalnak szerepet a politikában – hangsúlyozta Draskovics Tibor lemondásával kapcsolatban a Nézőpont Intézet elemzője.

Nem kötötte ígéret

Szomszéd Orsolya az FN.hu-nak elmondta: a várható kormányváltás, az MSZP valószínű veresége miatt előtérbe kerülnek az egyéni érdekek, azoknak, akiknek nem folytatódik a politikai pályafutásuk még időben lépniük kell, máshol kell boldogulniuk. „Draskovics nem pártpolitikus, nyilván nem számítottak rá a kampányban, sem az ellenzéki létben. Ugyanakkor nem Bajnai kiválasztottja, mint például Oszkó Péter vagy mások, akik egy évre vállalták a megbízatást, így őt nem köti ilyen ígéret” – emlékeztetett a szakértő.

Hozzátette: a kormány szempontjából persze nem szerencsés, hogy most új minisztert kell keresni (vélhetően a szocialista frakcióból), ráadásul Draskovics nyilvános indoka, hogy elvégezte a munkát, már nincs szakmai feladata, tulajdonképpen az egész válságkezelő kormányra vonatkoztatható lenne a költségvetés elfogadása után.

Nem pozitív üzenet

Egy kormánytag lemondása önmagában aligha hordoz pozitív üzenetet, általában kudarcként jelenik meg a nyilvánosságban – véli Juhász Attila. A Political Capital vezető elemzője szerint ez azonban nem jelenti azt, hogy a kormány, illetve az MSZP számára ne lehetne kedvező a váltás az igazságügyi és rendészeti poszton.

„A kormány és az MSZP kiemelt jelentőséget tulajdonít a közbiztonság ügyének a költségvetésben, valamint ehhez kapcsolódóan a kampányban is” – mondta Juhász Attila. A szakértő szerint ehhez szüksége lehet az MSZP-nek egy olyan, a párthoz közelebb álló személyre, aki hitelesebben és hatásosabban képes megjeleníteni a témát a nyilvánosságban.

Címkék: Belföld